Večne choré deti, ako sa z toho nezrútiť?

https://www.blog.mojra.sk/post/574

Pokiaľ máte doma malé dieťa, ktoré práve nastúpilo do škôlky, pravdepodobne sa aj u Vás roztvorila špirála soplíkov, kašľa a iných škôlkarských chorôb. Pravdepodobne nikoho táto situácia po nástupe do práce po materskej a rodičovskej dovolenke nepoteší. Čo s tým?

 

Každý rodič je rád, keď je jeho dieťa zdravé, spokojné, a v pohode. Pokiaľ to tak nie je, oberá to o energiu všetkých zúčastnených- dieťa, ktoré musí papať sirupy, ktoré mu často nechutia, má teplotu, sopeľ, a celkove nie je vo svojej koži, rodiča/rodičov, ktorí nemôžu ísť do práce, a musia čerpať OČR, zamestnávateľov, ktorí mali častokrát očakávanie, že matka/otec po rodičovskej dovolenke bude naplno v práci a  časté vypadávania rodiča škôlkara mu naruší plány, a musí zabezpečiť náhradu chýbajúceho zamestnanca.

 

Ďalšou nepríjemnosťou býva to, že pokiaľ máte dve a viac detí, zvyknú si medzi sebou bacily posúvať, a v konečnom dôsledku sa môžete ocitnúť v takmer nikdy nekončiacom bludnom kruhu behania po lekároch, chorôb detí, vymýšľania rôznych spôsobov ako podať liek dieťaťu, ktoré lieky nechce a vypľúva ich, nespokojnosti nadriadeného, že máte zasa choré dieťa.....a do toho všetkého únavu, vyčerpanosť a nezanedbateľný pokles financií pre domácnosť.

 

Takáto situácia býva náročná pre všetkých rodičov, a už prvé náznaky detského kašľa zvyšujú pulz, stres a strach, že dieťa zasa ochorie.

 

 

Ako sa z toho nezrútiť?

 

Dôležité je uvedomiť si, že nie je to Vaša chyba. Deti s chorobami rastú, a keď sa ich imunita preverí v škôlke, v škole už nebývajú tak často choré. Navyše, vyrastú z toho.

 

Pokiaľ sa však stáva, že je Vaše dieťa veľmi často choré, odporúčam Vám návštevu detského lekára, ktorý Vám odporučí voľne predajné lieky na podporu detskej imunity, prípadne Vás môže vypísať na detskú alergiológiu, lebo za častými chorobami sa môžu skrývať aj alergie.

 

Taktiež je dôležité dbať na to, aby chodili deti skoro spať, aby mali dostatočný spánok oddýchli si, a by jedli zdravú stravu bohatú na čerstvé ovocie a zeleninu, a taktiež, aby nápojmi, ktoré deti pijú, boli prevažne, voda, čaj, a ovocné šťavy. Taktiež treba podporovať pohyb, pobyt na čerstvom vzduchu, a celkovo zdravý životný štýl.

 

Pokiaľ rodičia fajčia, je vrcholne nezodpovedné voči deťom, aby fajčili v prítomnosti malých detí, nakoľko aj pri pasívnom fajčení (fajčenie v blízkosti detí) vdychujú deti 40 rakovinotvorných látok, čo mnohí rodičia podceňujú a  navyše tým nechtiac podporujú zníženú imunitu detí a zdravotné problémy.

 

Energetické nápoje, rôzne Coca-Coly, a pena z piva či kofola taktiež nepatria do detských úst a  žalúdkov.

 

Pokiaľ chcete, aby boli vaše deti zdravé, je taktiež vhodné obmedziť množstvo rafinovaného cukru, ktorý v sebe obsahujú sladkosti, ktoré na deti poza farebných obalov vykúkajú v regáloch. Pokiaľ dieťaťu nakrájate ovocie, ktoré má rado, alebo nasypete obľúbené oriešky, väčšinou po nich siahnu.

 

Taktiež je vhodné dopĺňať deťom vitamíny prostredníctvom vitamínových doplnkov, napr. vitamín D formou kvapiek počas jesene, zimy a na jar, vitamínu C alebo doplnkov na podporu imunity hlavne v chrípkovom období, a podobne.

 

Milí rodičia, aby ste sa z večného kolobehu chorôb detí nezrútili, je veľmi dôležité, aby ste dbali aj na vlastnú psychickú pohodu a psychohygienu, a popri starostlivosti o deti si dopriali čas pre seba, svoje záujmy, a čas  s priateľmi. Všetci to potrebujem z času na čas, aj keď sú naše deti malé. A keď sú zdravé, treba budovať zdravé priateľstvá s ich rovesníkmi a svojimi priateľmi.

 

 

 

Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradne MOJRA





Práve ste čítali článok: Večne choré deti: Ako sa z toho nezrútiť?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať