Stres u detí: Ako tomu zabrániť a čo robiť, keď sa objaví?

https://www.blog.mojra.sk/post/641

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psychologička online poradne MOJRA | Ako rozpoznať, či je dieťa v strese a čo s tým robiť?

 


V dnešnej modernej dobe sa stres pomaly ale isto stáva každodennou súčasťou života ľudí. Málokto z populácie môže povedať, že nevie, čo vlastne stres je, a nezažíva jeho príznaky v každodennom živote. Stres u dospelých je bežne riešenou problematikou, ale ako to je u detí? Môžu aj deti zažívať stres alebo rôzne formy úzkosti? Veď predsa hovorí sa, že obdobie detstva je to najkrajšie obdobie, nakoľko deti ešte nemajú žiadne starosti. Majú svojich rodičov, ktorí sa o ich starajú a zabezpečujú im všetko, čo potrebujú. Opak je však pravdou, aj deti môžu zažívať stres, paradoxne niekedy oveľa väčší ako dospelí jedinci.

 


Jedným z hlavných stresujúcich podmienok je napríklad rozvod rodičov, šikana, či finančné problémy v domácnosti. Toto všetko stresuje nie len mladšiu kategóriu detí, ale aj tínedžerov. V zahraničnej výskumnej štúdii Americkej psychologickej asociácie (APA) z roku 2018 až 83% mladých ľudí uviedlo, že škola je jednou z hlavných príčin ich stresu, zároveň mladí ľudia vo veku 15 až 21 rokov navyše  stresujú i sociálne problémy ako sú napríklad klimatické zmeny a násilie na školách, sexuálne obťažovanie a sociálne prijatie a začlenenie v rámci vrstovníckej skupiny. Ďalej uviedli, že zatiaľ čo krátkodobý stres vedie skôr k väčšej snahe vyvinúť vyššie úsilie dosiahnuť lepšie výsledky, chronický stres skôr oslabuje imunitný systém dieťaťa, zároveň zvyšuje jeho krvný tlak, vedie k rôznym formám obezity, kardiovaskulárnym ochoreniam, anxiety až depresii.  Na rozdiel od dospelých, deti nie vždy vedia svoje pocity opísať. Ak chceme dieťaťu pomôcť zvládať stres, najskôr musíme pochopiť prečo je vlastne vystresované.

 

Ako sa dá rozpoznať, že dieťa je v strese?

Môže sa stať, že sa vám dieťa samo nezdôverí, že prežíva veľmi emocionálne stresujúce obdobie svojho života, no niektoré symptómy to napovedia. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa problémy patrí problémový spánok. Dieťa nedokáže zaspať aj napriek nadmernej únave, poprípade sa neustále budí, môže zažívať rôzne nočné mory, čo sa môže prejavovať aj s inkontinenciou. Ďalším varovným signálom môže byť napríklad aj zmena vo stravovacích návykov – buď sa dieťa prejedá (emocionálne prejedanie), alebo konzumuje jedlo v oveľa menších intervaloch ako predtým, čo môže viesť až k mentálnej anorexii. Tie najmenšie deti nedokážu identifikovať stres a úzkosť, namiesto toho sa často sťažujú na bolesti hlavy alebo bruška.

 

 

Stres spôsobuje aj výrazné zmeny v spávaní dieťaťa. U dieťaťa sa môže prejavovať vzdor v oblasti rešpektovania autority, nemá záujem zúčastniť sa aktivít, ktoré ho predtým bavili a napĺňali, poprípade sa izoluje od ostatných alebo jednoducho iba zostane doma. Môžu sa vyskytovať problémy s koncentráciou pozornosti, napríklad počas písania domácich úloh. Niekedy sa prejavuje aj takzvaný protest pri pomáhaní v domácich prácach. Môže sa stať aj to, že dieťa je zrazu agresívnejšie, šikanuje ostatných, alebo sám je šikanovaný, výrazne sa mu zhorší školský prospech a podobne. Pri mladších deťoch sa môže stať i to, že upadnú do určitého regresu z dôvodu prežitia pre nich traumatizujúceho zážitku a začnú sa správať infantilne – napríklad staršie deti si zrazu začnú cmúľať palec alebo ohryzujú si nechty.

Stres pôsobí veľmi nepriaznivo i na emocionálnu stránku deti. Deti sa môžu javiť ako náladové, bez príčin nahnevané, výbušné alebo nie sú schopní ovládať svoje emócie. Ak dieťa zažije chronický stres, spôsobuje mu to akýsi blok v zmysle, že dieťa zažíva pocity strachu pri vyskúšaní nových vecí alebo pri spoznaní nových ľudí.

 

Možné príčiny stresu u detí

Nakoľko žijeme v modernej a na kariéru orientovanej dobe, rodičia nemusia mať toľko času na deti ako kedysi. Oveľa častejšie sa vyskytujú aj rozvody, čím rastie počet rodičov, ktorí vychovávajú svoje deti individuálne. Z dôvodu nedostatku času, často sa vytvárajú a príliš preplnené a preplánované harmonogramy detí. Deti navštevujú mnoho krúžkov, kurzov, športových klubov – tým pádom majú menej oddychu a málo prestávok na hru čo im spôsobuje skôr viac škody ako úžitku.

 


Stres u detí môže vyvolať napríklad aj silný nátlak v školskom zariadení, odlúčenie alebo rozvod rodičov, obavy o zdravie milovanej osoby v prípade choroby, smrť blízkeho jedinca a dokonca aj presťahovanie sa do iného mesta. Stres však zapríčinia aj rôzne fyziologické procesy v tele dieťaťa, ako sú napríklad aj pubertálne zmeny.

 


Treba dbať i na fakt, že príčinou stresu a anxiety u detí nemusia byť len ich životné skúsenosti, ktoré priamo prežívajú, ale stres im môžu spôsobovať napríklad i vystresovaný rodičia. Deti majú dobre rozvinutú empatiu, sú maximálne vnímavé a dokážu pomerne rýchlo zistiť, že sa ich rodičia stresujú alebo trápia sa. Horší prípad je ak rodič prenáša svoj vlastný stres na svoje dieťa. Dobrou radou pre rodiča môže byť i to, že ak hľadá príčinu stresu u svojho dieťaťa, mal by sa najskôr pozrieť na seba, či tou príčinou nie je on sám. Daný fakt podporujú aj rôzne výskumné štúdie, ktoré zistili, že ak rodičia detí zažívali určité psychické ťažkosti, alebo častejšie pociťovali anxietu – ich deti čím intenzívnejšie a dlhšie zažívali stres v detstve, a čím horšie boli stavy ich rodičov, tým viac stresu prežívali v dospelosti.

 

Prvá pomoc pri strese

Úlohou rodiča je predovšetkým to, aby naučil svoje dieťa zvládať stres. Stres a nepríjemné situácie sa majú riešiť, nemajú byť potláčané. Stres vznikne predovšetkým v hlave, najčastejšie to spustia negatívne myšlienky. Rodič by mal dokázať pomôcť svojmu dieťaťu tak, že snaží sa spolu s ním eliminovať negatívne myšlienkové pochody. Jednou z najúčinnejších foriem je rozhovor s dieťaťom. Spočiatku si treba vytvoriť príjemné prostredie aby sa dieťa cítilo bezpečne a najmä pochopene. Voči dieťaťu by mal rodič prejaviť maximálnu dôveru a mal by mu prejaviť dostatok lásky a úcty. Dôležité je aj to, aby sa dieťa nekritizovalo a necítilo byť ponížené. Zároveň by dieťa malo vedieť pochopiť aj to, že z danej pre neho nepríjemnej situácie sa dá vyjsť s dobrými skúsenosťami, ktoré ho posilnia. Existuje mnoho metód na to, ako sa efektívnejšie vysporiadať s detským stresom; metódy môžu byť nasledovné:

 

  • Stante sa pre dieťa tou osobou, ktorej dôveruje. Nesúdte a nekritizujte ho, vypočujte si ho.
  • Dovoľte mu aby sa prejavil – aby odovzdal svoje pocity. Pritom ako rozpráva venujte mu plnú pozornosť  a neskáčte mu do reči. Ideálne je vyhnúť sa dlhým poučeniam a neobviňovať ho. Aktívne ho počúvajte.
  • Spravte si spoločné aktivity, využite napríklad terapeutické kartičky, ktoré sú určené na emócie. Táto aktivita pomáha najmä mladším deťom, ktoré ešte neovládajú dokonalo všetky emócie. Spoločne ich pomenujte a rozprávajte o nich.
  • Rutina a rôzne formy rituálu – nastavte si určité pravidlá a aktivity, ktoré spoločne budete vykonávať. Pre dieťa to bude znamenať určitú formu psychohygieny, zároveň sa bude tešiť i na váš „spoločný čas“.
  • Dôležitým prvkom je spánok, kvalitná strava a dostatok pohybu – na dieťa to pôsobí upokujúco.
  • Ak sa dieťa pýta ohľadom pre neho stresujúcich situáciách, odpovedzte mu a pripravte ho, čo môže očakávať.
  • Veľmi efektívnym spôsobom ventilovania stresu najmä u starších detí je písanie denníku. Dieťa tým dokáže dať najavo jeho pocity, túžby, ašpirácie a aj svoje strachy.
  • Buďte dobrým príkladom vašich detí, že stres sa dá zvládnuť aj inak, v lepšej forme. Veď predsa nič nie je také hrozné ako sa na prvý pohľad zdá byť.

 

Vymeňte obrazovky za iné aktivity

V aktuálnej dobe deti trávia oveľa viac času pred obrazovkou ako kedykoľvek predtým. Moderná technológia však môže byť skôr viac na škodu – môže totiž spôsobovať zlý vývin detskej artikulačnej oblasti, potláča kreatívnu stránku detí, zhoršuje kvalitu spánku, zvyšuje obezitu a v konečnom dôsledku môže zhoršiť i sociálne vzťahy v rámci celej rodiny. Dokázané je i fakt, že deti, ktoré zažívajú zvýšenú mieru stresu, majú tendenciu utekať k obrazovkám, aby sa zahltili do svojho virtuálneho svetu, kde im nikto neublíži a aby nemuseli riešiť svoje problémy a emócie. Toto sa však dá priaznivo ovplyvniť a to spôsobom – čím menej sa budú využívať v domácnosti internet alebo televízor, tým viac času zostane na spoločnú komunikáciu a hru s vašim dieťaťom.

 

 

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psychologička online poradne MOJRA

 

 

 

 

 

 

 

Práve ste čítali článok: Stres u detí: Ako tomu zabrániť a čo robiť, keď sa objaví?        

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať