Strašiak menom depresia

https://www.blog.mojra.sk/post/466

Smútok, melanchólia, beznádej a temno, ktoré postupne prechádzajú celým životom človeka. To je depresia. Určite ste už o tomto ochorení mnoho počuli, dosť možno ste aj vy sami niekedy vyhlásili, že máte depku. Depresia ale nie je len zlá nálada, je to choroba, ktorá patrí do rúk odborníka.



Viete, že…
…depresia postihuje zhruba 20 % populácie dospelých, najčastejšie vo veku od 20 do 40 rokov?
… Častejšie je diagnostikovaná ženám než mužom v pomere 2:1?
… prejavy depresie môžu byť závislé na počasí? Najviac sa depresívne ladenie objavuje na jeseň a najmenej sa prejavuje v letných mesiacoch.
…zhruba u 8-15 % pacientov sa môžu objaviť bludy a halucinácie? Chorí napríklad počujú hlasy, ktoré ich neustále kritizujú a obviňujú.

 

Ako vlastne depresia vzniká?

Nedá sa s istotou povedať, čo depresiu vyvoláva. Ide o zlúčenie dedičných predispozícií s vývojovo podmienenými zmenami a aktuálnymi záťažovými faktormi (somatické a psychosociálne povahy). U chorých dochádza k zmene v štruktúre a funkčnosti mozgu. Depresia sa tiež môže objaviť ako reakcia na dlhodobo pociťovanú psychickú záťaž, s ktorou sa človek nedokáže sám vysporiadať (neúspech v práci, manželské problémy, strach zo samostatnosti na prahu dospelosti).


Ako rozpoznám, že mám depresiu?

 

Ľudia, ktorých táto choroba postihla, trpia týmito príznakmi:

  • patologickou depresívnou náladou, ktorá nezodpovedá realite,
  • ľahostajnosťou k tomu, čo sa deje okolo nich,
  • nepociťujú radosť,
  • koncentráciou na čierne myšlienky,
  • pesimistickým videním sveta okolo,
  • pocitom, že už nič nemá zmysel,
  • únavou,
  • spomalenými reakciami,
  • zlou pamäťou (nevedia si spomenúť na niečo, čo potrebujú),
  • bledosťou,
  • pocitom, že sú neschopní a menejcenní.

 

Depresia bez depresie?

V poslednom čase sa necítite dobre, hlavne ráno. Ste unavení, bolia vás kĺby, hlava a pociťujete nevoľnosť. Asi chrípka, hovoríte si. Lenže stavy sa ani po pár dňoch nezlepšujú, skôr naopak. Bolesť hlavy je neúnosná, pridáva sa bolesť chrbta. A tak sa vydáte k lekárovi. Ten vás vyšetrí, ale všetko sa zdá v poriadku. -Radšej vás ale pošle na rôzne vyšetrenia. Ani tam sa nič nepreukázalo? Skúsite to ešte raz, ďalšie vyšetrenie, podrobnejšie. A bolesť stále pretrváva, lieky nezaberajú a lekár nevie čo s vami.


Larvovaná depresia je atypická depresia, často býva tiež označovaná ako depresia tela, alebo depresia bez depresie. A to z jedného jednoduchého dôvodu, ktorý už sme spomínali v úvode článku. Chýbajú tu typické psychické prejavy depresie. Buď jednoducho nie sú, alebo sa ich podarí odhaliť až pri vyšetrení v psychologickej/psychiatrickej ordinácii.

Prejavom larvovanej depresie môže byť akýkoľvek telesný príznak/choroba, ktorý nemá preukázateľnú príčinu a lekári ho nedokážu diagnostikovať. Tu narážame na kameň úrazu. Často je totiž depresia tela podceňovaná alebo lekármi prehliadaná. Pacient je tak považovaný za hypochondra, ktorý si svoje problémy vymýšľa. Lenže nevymýšľa, ony ho naozaj trápia. Len nemajú pôvod v telesnej rovine.

 

Kto pomôže pri depresii?

 

Psychiater…

Psychiatra je dobré vyhľadať v súvislosti s ťažkou depresiou, keď má dotyčný problém s vykonávaním každodenných činností, napríklad práve s už spomínaným ranným vstávaním z postele. Môžu sa objavovať aj myšlienky na samovraždu a človek je depresiou úplne pohltený. V takýchto prípadoch je nutné nasadiť medikáciu. Psychiater môže predpísať antidepresíva, prípadne anxiolytiká. Pri obzvlášť ťažkom priebehu môže byť tiež navrhnutá hospitalizácia. Psychiater je tým, kto môže depresiu diagnostikovať.

Psychológ…

Ak trpíte depresiou s ľahším priebehom, prípadne vás trápia pretrvávajúce pocity smútku a melanchólie, skúste sa obrátiť na psychológa. Zatiaľ čo psychiatrom predpísané lieky pomáhajú predovšetkým zmierniť symptómy, psychológ svojimi terapeutickými metódami hľadá príčiny depresie a spoločne s klientom pracuje na ich odstránení. So psychológom môžete hovoriť o svojich pocitoch, o živote s depresiou a spoločne budete hľadať nové možnosti, pracovať na znovunadobudnutí sebavedomia – skrátka sa budete venovať všetkému, čo prežívate.


Nižšie si môžete priamo naplánovať konzultáciu s niektorým zo špecializovaných psychológov, ktorí sa zameriavajú na depresiu.


Depresie

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Depresie

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Depresie

Najbližšie termíny: 27.07.2024



Psychológ aj psychiater!

Ideálne by bolo, keby spolu psychológ aj psychiater spolupracovali. To znamená, že ak máte možnosť, môžete pokojne navštevovať oboch týchto odborníkov. Psychiater posúdi, či je nutné nasadiť lieky a ak áno, tak vám ich predpíše. Medikácia vám môže uľaviť, pomôže nabrať silu a vy tak získate viac energie a chuti do práce so psychológom, s ktorým sa budete venovať zase iným stránkam vášho ochorenia.


Čo môžete urobiť sami?

Veľmi dôležité je dopriať si dostatok spánku. Snažte sa spať aspoň 7 hodín denne, v kľudnom prostredí. Ak sa vám nedarí zaspať, skúste si pred spaním dopriať relaxačný kúpeľ s rôznymi uvoľňujúcimi bylinkami (mučenka, šafran, valeriána, ľubovník…), alebo vypiť medovkový čaj.

 

Využite zvyšok slnečných dní a neseďte zatvorení doma. Radšej vyrazte na prechádzku do prírody. Veľkú úlohu pre psychickú pohodu zohráva aj dostatok pohybu. Leňošiť na gauči pod dekou je síce lákavé, ale dlhodobo to telu ani psychike neprospeje. Aspoň jedenkrát denne si preto doprajte nejaké pretiahnutie, najlepšie opäť na čerstvom vzduchu.

 

Nezabúdajte na prísun vitamínov, snažte sa jesť zdravú a vyváženú stravu. Najmä v sychravých mesiacoch je pre telo dôležitý zvýšený prísun vitamínu C a D, ktoré posilňujú vašu obranyschopnosť a pomáhajú udržať energiu.

 

Keď je všade okolo vás šero a slniečko v nedohľadne, bojujte proti tomu po svojom. Obklopte sa farbami, či už veselými bytovými doplnkami, obliečkami, alebo farebným oblečením.

 

Nezabúdajte sa radovať z maličkostí. Pustite si obľúbenú hudbu pri varení, pozrite sa večer na obľúbený film, zájdite do divadla, alebo len tak posedieť s priateľmi. Cez víkend sa snažte relaxovať, alebo sa venujte svojim koníčkom.

 

Pár chvíľok by ste si mali uchmatnúť len a len pre seba. Kolotoč povinností a blížiaci sa maratón pracovných večierkov je nutné niekedy zastaviť. Skúste chvíľu len tak byť, na nič nemyslieť, nič neriešiť. Uvidíte, že aj päť 








Práve ste si prečítali článok:Strašiak menom depresia



Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Autor: psychologická poradňa | Komplexy z detstva | Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať? | Čo spôsobuje že mám komplexy z detstva? | Tipy pre rodičov Komplexy chápeme v psychológií ako nejakú skupinu myšlienok, spomienok a emócií, ktoré sú zväčša nevedomé a spájajú sa s určitou negatívnou skúsenosťou, ktorou sme si v našom živote prešli. To že máme komplexy si často neuvedomujeme, no napriek tomu vplývajú na na...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať