Stereotypy vo výchove bábätiek

https://www.blog.mojra.sk/post/570

Dnešní rodičia, ale najmä matky, čelia rôznym nevyžiadaným radám o tom, ako by mali vychovávať svoje deti, v podstate od narodenia dieťatka. Niektoré nevyžiadané rady prichádzajú už počas tehotenstva, napríklad „teraz musíš jesť za dvoch“, a podobne. Tehotenstvo je samo o sebe náročné, žena sa pripravuje na rolu matky, pričom jej pod srdcom rastie dieťatko a takéto rady nebývajú veľmi príjemné. Navyše, v dnešnej dobe máme prístup k internetu a informáciám o neurovede, emočných potrebách bábätiek a tých informácií je také množstvo, že je naozaj ťažké sa v tom zorientovať.


Nevyžiadané rady o výchove však prichádzajú takmer okamžite po narodení bábätka. Matka, vyčerpaná pôrodom, šestonedelím, si prináša domov bábätko, ktorého potreby sa učí rozpoznávať, v noci sa budí, lebo bábätko je často hladné a potrebuje prebaliť, objať, je mu teplo, zima a tak ďalej a na všetko upozorňuje iba plačom. Materstvo je krásne a náročné zároveň, sama mám päť a pol ročného syna a sama som si obdobím nevyžiadaných rád skúsenejších prešla.


Pre dnešnú matku je náročné zorientovať sa v  radách, ktoré začínajú často už v pôrodnici, ohľadom dojčenia. Ja osobne som si zvolila to, čo bolo mne a môjmu synovi bližšie a prirodzenejšie - dojčenie na požiadanie a  aj vďaka tomu, som ho mohla dojčiť do samoodstavenia. Pokiaľ sa matka rozhodne ukončiť dojčenie skôr, alebo nedojčiť vôbec, je to jej rozhodnutie a je to v poriadku. Najdôležitejšie je počúvať svoj materinský inštinkt a potreby svoje i bábätka. Ani dojčenie nemá byť na úkor psychickej pohody matky a dieťaťa.


Ďalšou oblasťou je spánok bábätka. Niektorí radia nechať dieťa vyplakať, aby sa naučilo spať samé, iné, modernejšie názory uvádzajú, že dieťa potrebuje na zaspávanie matku a jej blízkosť. Aj ohľadom dojčenia bolo pre mňa aj syna pohodlnejšie, keď mal pol roka, prejsť z postieľky na spoločné spanie. Pokiaľ sa matka rozhodne inak a dieťa s tým nemá problém, je to samozrejme v poriadku. Avšak, vzhľadom na súčasné odborné poznatky o emočných potrebách detí sa nemôžem stotožniť s názorom, že nechať dieťa vyplakať, aby sa „naučilo spať samé“, je v poriadku, lebo dieťa sa tým iba naučí neplakať, lebo vie, že k nemu nikto nepríde. Preto bábätká v detských domovoch neplačú a je to pre mňa ako matku veľmi smutné. Dôležité však je, aby aj matka počúvala svoje potreby a nerobila veci iba preto, že musí, aby nebola v očiach druhých aj svojich vlastných „horšou matkou“.

 

Každá matka, ktorá svoje dieťa ľúbi, je dosť dobrou matkou, pokiaľ sa o dieťa stará najlepšie ako vie, a dáva mu svoju lásku, pozornosť aj záujem.


Ďalšou oblasťou je nočník. Niektoré mamy dávajú deti na nočník veľmi skoro, pokiaľ však dieťa nedozreje do štádia, že si uvedomuje svoje potreby vyprázdňovania, nebýva to veľmi efektívne. Nemyslím si, že existuje jediný správny model. Každé dieťatko je jedinečné, má svoje vlastné pocity a základom je počúvať jeho ale aj vlastné potreby.


Sama za seba môžem povedať, že počúvanie stereotypov, ako by som mala vychovávať dieťa, bolo pre mňa, hlavne keď bol môj syn mladší, veľmi náročné a nepríjemné, pretože som sa rozhodla vychovávať syna tak, ako som sama verila, že je to preňho najlepšie a viac som sa stotožňovala s názormi vychádzajúcimi z rešpektovania prirodzených potrieb dieťaťa.


Niektoré stereotypy sú však zraňujúce, pretože vzbudzujú pocit, že nie ste dobrá matka, keď ich nepočúvate. Mnohé matky zažívajú intenzívny stres, keď počúvajú, ako by mali svoje deti vychovávať, a ako by mali robiť všetko inak. Tak, ako to robili predchádzajúce generácie.


Ja som matka, ktorá sa vzoprela stereotypom, lebo som sa aj ako psychologička, od narodenia syna, snažila vnímať a uspokojovať jeho potreby. Nevravím, že to bolo jednoduché, ale dnes, keď má môj syn takmer päť a pol roka, viem, že by som to nemenila. Viem, že vďaka tomu, že som počúvala svoje potreby a synove potreby, je z môjho syna sebavedomé a spokojné dieťa.


Týmto článkom nechcem tvrdiť, že všetky stereotypy sú zlé. Týmto článkom chcem len povedať, že oveľa dôležitejšie, ako počúvanie toho, ako by sme mali svoje deti vychovávať, je spýtať sa „Prečo? Čo tým moje dieťa naučím? A naozaj je to podľa mňa v záujme môjho dieťaťa? Je toto to, čo ja aj moje dieťa potrebujeme?“. Pokiaľ si na všetky tieto otázky odpoviete áno, tak smelo robte veci tak, ako cítite, že je to pre Vás a Vaše dieťatko správne. Pokiaľ však máte potrebu robiť niektoré veci inak, ako Vaši príbuzní alebo priatelia a nie ste s ich radami stotožnení, nerobte to. Nenúťte sa do niečoho, čo vnútorne cítite, že nie je pre Vás a Vaše dieťa vhodné. Vy svoje dieťatko poznáte najlepšie a viete, čo potrebuje. Naučili ste sa rozpoznať jeho potreby lepšie ako ktokoľvek iný.

 

Dôverujte svojmu materinskému srdcu a dovoľte si vychovávať svoje dieťatko tak, ako cítite, že je preňho najlepšie, Odmenou Vám bude šťastné, sebavedomé a spokojné dieťa, ktoré vďaka tomu, že ste sa starali o jeho potreby v útlom detstve, sa naučí, že je dôležité, že jeho potreby sú dôležité a naučí sa vedieť, čo v živote chce dosiahnuť a kým je. A to je predsa to, čo chceme, nie?

 

Mgr. Jitka Kneslová, psychologička Mojra

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať