Rady psychológa: 8 tipov, ako presvedčiť dieťa, aby sa vykakalo

https://www.blog.mojra.sk/post/545

Rodičia sa čoraz častejšie stretávajú s problémom detí so zadržiavaním stolice. A netýka sa to len obdobia prechodu z plienok na nočník, ale aj starších detí, ktoré už toto obdobie majú za sebou. Dieťa sa bez problémov vyciká, ale keď príde na kakanie, zadržiava ho, až kým to nie je naozaj akútne. Niekedy je to otázka niekoľkých hodín, inokedy aj niekoľkých dní. Rodičia sa snažia situáciu riešiť po dobrom, po zlom. Sľubujú aj sa vyhrážajú. Navštevujú s dieťaťom pediatra a ďalšie vyšetrenia. V zúfalstve siahajú po čapíkoch a preháňadlách. Výsledkom síce je, že sa dieťa vykaká, ale zvyčajne to sprevádza hysterický plač a ďalšie pokusy dieťaťa zadržať stolicu. Ako sa vymaniť z tohto začarovaného kruhu?

Prečo dieťa nechce kakať?

Dôvodov môže byť niekoľko. Najčastejšie je na vine nejaká negatívna skúsenosť spojená s vyprázdňovaním, či už ide o nepohodlie pri kakaní na toalete alebo bolesť spojenú s tvrdou stolicou a zápchou. Niektoré deti odkladajú kakanie, pretože sa chcú ďalej hrať, nechcú odísť od ostatných detí, boja sa, že ak opustia skupinu, už sa nebudú môcť vrátiť. Niektoré deti potom môžu odmietať vykonať potrebu zo vzdoru, chcú sa vymedziť voči rodičovským pokynom.

Ako presvedčiť dieťa, aby sa vykakalo?

Presvedčiť dieťa, aby vykonalo potrebu, je veľmi citlivý proces, ktorý si vyžaduje veľa trpezlivosti a pochopenia. Tu je niekoľko rád od psychológa, ktoré vám s tým môžu pomôcť:

Prevencia je základom. Dôležitý je predovšetkým dostatočný príjem tekutín a vlákniny. Stravu obohaťte o slivky, marhule, čerešne, jogurt, kefír či acidofilné mlieko alebo kyslú kapustu. Naopak, vynechajte čokoládu a iné sladkosti.

Vytvorte bezpečné a pozitívne prostredie. Dieťa by sa malo cítiť bezpečne aj na toalete. Toaleta by mala byť miestom, kde má pokoj, nie je rušené a môže tam stráviť toľko času, koľko bude potrebovať. Toaletu udržiavajte v čistote, vetrajte, dieťa si môže vziať so sebou obľúbeného plyšáka, aby naň dohliadalo a chránilo ho. Môžete tiež skúsiť časopis alebo obrázkovú knižku - zamestná to detskú myseľ a telo sa pri tom uvoľní. Ak cestujete, skúste dieťaťu pribaliť vlastný nočník alebo detskú záchodovú dosku.

Nastavte pravidelný režim. Vytvorte pravidelný čas návštevy toalety, napríklad po prebudení, po jedle, pred hraním alebo pred spaním. Dieťa by malo mať jasný rozvrh.

Pochváľte dieťa za každý úspešný pokus na toalete. Môžete použiť odmeny, napríklad pochvalu, drobné darčeky alebo iné pozitívne stimuly.

Modelovanie. Ukážte svojmu dieťaťu, ako sa to robí, tým, že sa s ním budete rozprávať a ukážete mu, ako sa používa toaleta. Môžete zapojiť starších súrodencov, aby dieťaťu ukázali, ako to funguje.

Doprajte dieťaťu pocit, že má nad týmto procesom kontrolu. Nechajte ho aby sa samo rozhodlo, kedy chce chodiť na toaletu, kde chce mať nočník, čo si so sebou chce vziať na toaletu atď.

Nerobte z vyprázdňovania stresujúcu záležitosť. Nepoužívajte tresty za neúspech, nekričte na dieťa, nevyhrážajte sa. To všetko môže len posilniť pocit strachu a úzkosti dieťaťa.

Konzultujte s odborníkom. Ak dieťa odmieta chodiť na toaletu a vy sa obávate o jeho zdravie, konzultujte situáciu s pediatrom alebo detským psychológom. Môžu vám poskytnúť ďalšie rady a pomôcť identifikovať prípadné problémy.

 

Je potrebné si uvedomiť, že každé dieťa sa vyvíja inak a niektoré potrebuje viac času ako iné. Je dôležité byť trpezlivý a podporovať dieťa počas celého procesu.








Práve ste čítali článok: Rady psychológa: 8 tipov, ako presvedčiť dieťa, aby sa vykakalo

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať