POPÔRODNÁ DEPRESIA: Keď je materstvo plné smútku

https://www.blog.mojra.sk/post/631

Materstvo sa zvyčajne spája predovšetkým s pozitívnymi pocitmi. Tešíme sa na dieťatko. Radosť z prvého úsmevu. Dojatie z vône bábätka. Pocit všeprenikajúceho šťastia. Pravdou však je, že takmer každá piata mamička bojuje aj s množstvom negatívnych emócií. Všadeprítomný strach, úzkosť, vyčerpanie, zmätok. Materstvo prináša množstvo zmien, novú životnú rolu a poriadny hormonálny kokteil. Zatiaľ sa stále pomerne málo hovorí o tom, že toto všetko so sebou môže priniesť aj popôrodnú depresiu. Pocit, že sa nachádzate v dlhom čiernom tuneli, ktorý nemá konca. Cítite, že niečo nie je v poriadku, ale čo teraz? Môžete to vôbec vysloviť nahlas? Veď si sa stala matkou, mala by si byť predsa šťastná... alebo nie?

 

Psychika po pôrode

Po pôrode a najmä v šestonedelí čelia mamičky mnohým náročným situáciám. Hormóny pracujú na plné obrátky, a tak sa často môžu objavovať zmeny nálad (od euforických pocitov šťastia až po plač a bezmocnosť), podráždenosť a vyčerpanie. Nová rola matky prináša do života tiež nové zmeny a režim, a je samozrejmé, že chvíľu trvá, kým sa na ne novopečená mamička naladí. Je to úplne v poriadku. Väčšina žien však vstupuje do popôrodného obdobia s určitou predstavou. Tieto očakávania však bývajú často skreslené. Je možné, že mamička bola obklopená dokonalými fotografiami na sociálnych sieťach, na ktorých všetko vždy vyzerá ako zaliate slnkom - mamičky sa usmievajú, krájajú čerstvo upečený koláč a celá rodina spolu pokojne raňajkuje v dokonale upratanom byte. Realita (a tá je naozaj väčšinová) však vyzerá úplne inak.


A tak niet divu, že keď sa nenaplnené očakávania stretnú s realitou každodenného života, začínajú sa mamičke v hlave vynárať najrôznejšie otázky. Robím niečo zle? Som naozaj taká neschopná? Ako to, že všetci okolo mňa všetko zvládajú úplne s prehľadom? Takéto myšlienky môžu byť len chvíľkovou frustráciou, ale keď sa ich nedarí zbaviť, alebo naopak, naberajú na intenzite, môže to byť signál popôrodnej úzkosti alebo už vyššie spomínanej popôrodnej depresie.


Som smutná, takže mám depresiu?

Ako to teda je: ak príde smútok, je to automaticky popôrodná depresia? Nie je to tak. Každý z nás je niekedy smutný, je to prirodzená emócia, ktorá k životu patrí. Navyše, ako sme už naznačili, obdobie po pôrode je pre psychiku často náročné a prináša so sebou okrem iného aj výkyvy nálad. Je Ako teda možné popôrodnú depresiu rozpoznať? A ako ju odlíšiť od iných stavov?


Baby blues – popôrodný smútok

Takmer 80 % matiek zažíva po pôrode niečo, čomu hovoríme popôrodný alebo tiež baby blues. Jedná sa o normálny duševný stav, ktorý je reakciou na hormonálne a životné zmeny, ktoré so sebou materstvo prináša. Baby blues sa vyznačuje plačlivosťou, nervozitou a úzkosťou, ako aj zvýšenou podráždenosťou a hnevom. Pre popôrodný blues je typické, že sa vyskytuje v období šestonedelia, nálada sa strieda (t. j. sú obdobia, keď je matka šťastná a spokojná) a celkové rozpoloženie má tendenciu sa časom zlepšovať.


Čo je popôrodná depresia a ako ju spoznať?

Popôrodná depresia sa na rozdiel od baby blues vyznačuje tým, že celý svet sa zmení na čierny a radostné chvíle akoby úplne zmizli. Nálada sa nezlepšuje, naopak, smútok a beznádej sa prehlbujú. Ťažkosti sa objavujú aj po šestonedelí a majú výrazný dopad na každodenný život. Môžu sa objavovať aj tzv. ranné pesimizmy - to znamená, že stav je najhorší predovšetkým ráno po prebudení. Nie je to však vždy podmienkou.


Príznaky popôrodnej depresie

  • Negatívne myšlienky: Typickým príznakom popôrodnej depresie sú dotieravé negatívne myšlienky. Negatívne myšlienky o samej sebe (Nič nezvládam; Som neschopná; Som hrozná mama), negatívne myšlienky týkajúce sa okolia a blízkych (Všetkých som sklamala; Pre manžela už nie som príťažlivá; Moje dieťa ma nemá rado). Objavuje sa aj silný pesimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť (Nikdy už nebude dobre).

  • Život bez radosti: Ak človek trpí depresiou, radosť sa z jeho života úplne vytratí. Tento stav nazývame anhedónia - neschopnosť prežívať radosť. Veci, ktoré kedysi dokázali mamičke vyčariť úsmev na tvári, sa zrazu zdajú vzdialené, odcudzené a fádne.

  • Mozgová hmla: Popôrodná depresia sa vyznačuje aj pocitom akejsi mozgovej hmly - na nič sa nedokážete sústrediť, nič si zorganizovať, nič naplánovať. Svet okolo vás vám pripadá ako by ste sa na neho pozerali cez mliečne sklo, môže pôsobiť až neskutočne. Tomuto stavu hovoríme derealizácia.

  • Apatia: Strata energie, nechuť čokoľvek robiť. Človek akoby sa stal pasívnym divákom vlastného života. Úplné odpojenie od dieťatka a absolútna strata nádeje. Aj takto môže vyzerať depresia.

  • Samovražedné myšlienky: Beznádej a zúfalstvo, ktoré so sebou depresia prináša, môžu vyústiť aj do myšlienok na smrť ako možnosť úniku od všetkého.

Ak sa u vás objavia myšlienky na samovraždu, je dôležité, aby ste čo najskôr vyhľadali odbornú pomoc!


Ako dlho trvá popôrodná depresia?

Obdobie popôrodnej depresie je dlhšie ako 14 dní (tým sa líši od spomínaného baby blues a obyčajnej zlej nálady). Ako dlho depresia trvá, závisí od jej hĺbky a tiež od toho, či bola vyhľadaná odborná pomoc (psychoterapia, lieky).


Koho sa popôrodná depresia týka?

Zvýšené riziko vzniku popôrodnej depresie sa objavuje u žien, ktoré sa s psychickými ťažkosťami borili už počas tehotenstva alebo v minulosti trpeli depresiou či inými psychickými problémami. Vplyv má aj množstvo aktuálnych stresorov a celková rodinná stabilita - miera podpory v rodine, harmónia partnerského vzťahu. Popôrodná depresia však môže zasiahnuť do života každej mamičky. Je dôležité zdôrazniť, že ide o duševné ochorenie, nie o osobné zlyhanie!


Pozor! Popôrodné obdobie je aj pre otcov plné zmien a náročných situácií, a preto aj u mužov existuje riziko zhoršenia psychického stavu alebo rozvoja depresie, a to práve s príchodom dieťaťa.


Zažívam popôrodnú depresiu, čo teraz?

Ak sa popôrodná depresia správne zachytí a lieči, prognóza je veľmi dobrá. Existuje mnoho mamičiek, ktoré si prešli obdobím depresie a teraz je ich život opäť plný farieb a materstvo si užívajú. Liečba popôrodnej depresie môže pozostávať z psychiatrickej alebo psychologickej starostlivosti a dôležitú úlohu zohráva aj starostlivosť o seba a podpora rodiny.


Nebyť na to sama

Keď hovoríme o liečbe popôrodnej depresie, v prvom rade je dôležité nebyť na to sama. Pozorujete u seba dlhodobo nemeniacu sa zlú náladu, beznádej a stratu záujmu o čokoľvek? Zverte sa niekomu z vašich blízkych. Hovorte o svojich pocitoch, nebojte sa požiadať o pomoc. Ako sme už zdôraznili vyššie, depresia je choroba, nie je to vaše zlyhanie.


Pre mnohé mamičky je tiež veľkou úľavou vedieť, že v tom rozhodne nie sú samy! Kontakt s tzv. peer poradkyňami (= mamičkami so skúsenosťou s depresiou) sprostredkúva organizácia Úsmev mamy, ktorá sa stará o krehkú materskú psychiku.


Odborná starostlivosť

Rovnako ako keď sa u nás prejaví akékoľvek telesné ochorenie, aj tu je vhodné vyhľadať odbornú starostlivosť. Pomôcť môže nielen psychiater (konzultácia, zhodnotenie rizikovosti stavu, nasadenie medikácie), ale aj psychológ. V rámci psychoterapie môžete pracovať s typickými negatívnymi depresívnymi presvedčeniami, budete spoločne hľadať zdroje a možnosti opory, a predovšetkým získate sprievodcu, ktorý s vami prejde temným obdobím.

 


Aj v našej online poradni MOJRA si uvedomujeme, že krehká materská psychika si zaslúži starostlivosť a že často rozhoduje čas a nie je na čo čakať.

V našom psychologickom tíme nájdete hneď niekoľko psychológov, ktorí sa špecializujú na popôrodné psychické ťažkosti.

Psycholog Offline

Mgr. Sandipa M Simová

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 29.07.2024

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 29.07.2024

Psycholog Offline

MA Gordana Mišković

Popôrodná depresia

Najbližšie termíny: 30.07.2024



Ak by ste potrebovali pomôcť s výberom, neváhajte sa obrátiť na našu zákaznícku linku +421 (0)911 226 030 alebo využite chatovacie okienko v pravom dolnom rohu našej webovej stránky.

 







Práve ste čítali článok: POPÔRODNÁ DEPRESIA: Keď je materstvo plné smútku

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať