Peklo násilného vzťahu rozchodom/rozvodom nekončí, keď sú tam deti

https://www.blog.mojra.sk/post/564

Pokiaľ ste žili s manipulátorom, agresorom, alebo inak toxickým partnerom vo vzťahu, kde sa narodili deti, vedzte, že sa jeho toxického vplyvu len tak ľahko pravdepodobne nezbavíte. Je skvelé, keď dokážete taký vzťah ukončiť, aby ste seba aj deti zachránili, ale je dôležité si uvedomiť, že to nebude jednoduché.


Toxický človek vás častokrát nenechá žiť si svoj život. Cíti veľký hnev, že ste ho opustili,  a pokiaľ ste našla v sebe silu a  odišla ste aj s deťmi preč, vedzte, že teraz vytiahne všetky svoje zbrane, aby vám robil naďalej zo života peklo. Pokiaľ nepomôžu vyhrážky samovraždy od neho, nej, či exsvokrovcov vašim rodičom, presviedčanie od spoločných “priateľov“, aby ste sa vrátil/vrátila „kvôli deťom, lebo deti potrebujú obidvoch rodičov“, a podobne, prichádza na scénu krutý boj o deti. Manipulátorovi ani tak nejde o tie deti, ako o to, aby vás prostredníctvom nich mohol naďalej ničiť.


Pokiaľ sa dostanete pred súd, ktorý rieši úpravu styku, a vy ste opustil/opustila manipulátora, je pravdepodobné, že vy budete v pozícii toho rodiča, ktorý rozbil rodinu, a nikoho nebude zaujímať, ako sa k Vám správal/správala, pokiaľ ste fyzické napadnutia neriešil/neriešila už počas spolužitia cez lekárov a trestné oznámenia. Pokiaľ ste stena a ste sa agresívneho expartnera bál/a, a nemal/a ste odvahu to takto riešiť, pravdepodobne Vám OSPODaSK ani súd veriť nebudú. Pokiaľ ste muž, a hanbil ste sa požiadať o pomoc z dôvodu agresívnej partnerky, rovnako to nebudete vedieť dokázať.


Jedna vec je úprava stykov, kde sa taktiež neraz nepozerá na potreby detí, ale na záujem toho rodiča, ktorému dieťa nebolo zverené- -pokiaľ má záujem, má dieťa často, pokiaľ nie, aj to súd rešpektuje.


Nakoľko agresívny manipulátor trávi s deťmi množstvo času, ten čas využíva na to, aby ich proti vám huckal. Agresívny manipulátor môže deti nútiť, aby vám robili zle, nepočúvali, a  pod rôznymi vyhrážkami, ho vystrašené deti poslúchnu, aby od neho/nej nedostali bitku, alebo ich nenechal/a samé doma, čo ich traumatizuje a zo strachu pred takýmto správaním ho počúvnu, lebo vedia, že vy to ustojíte, a aj váš hnev je pre nich oveľa bezpečnejší ako hnev manipulátorského rodiča.


Agresivita manipulátorov a manipulátoriek nebýva namierená iba na vás ako expartnerovi/expartnerke. Často sa stáva, že deti nechcú chodiť k rodičovi, ktorý ich bije, kričí po nich, a inak im ubližuje. Často krát majú o tom deti zakázané hovoriť, a zo strachu to dusia v sebe. Pokiaľ deti pozbierajú odvahu a povedia, že nechcú ísť k manipulatívnemu rodičovi, lebo sa tam necítia dobre, ste to opäť vy, kto musí svoje deti odovzdať manipulátorovi/manipulátorke, pri ktorom/ktorej sa ani on/ ona dávno necítil/a dobre ani bezpečne, pretože druhý rodič má na to právo. Kde je právo dieťaťa na bezpečie, svoj názor, a  zdravý vývin? L Vašou povinnosťou je dieťa na styk poriadne pripraviť.


Prosím, nepozerajme na osamelých rodičov ako na horších. Sú to matky a otcovia, ktorí museli z trosiek vlastného rozbitého života postaviť nový svet pre svoje deti. Tak im preukazujme úctu, lebo musia čeliť výzvam a problémom, aké si ženy žijúce vo fungujúcich vzťahoch nedokážu ani predstaviť.

 

Čo cítia ženy vystavené takémuto tlaku od toxického ex?

Žena matka detí z takýchto vzťahov je vystavená obrovskému stresu, neistote, strachu o deti, a namiesto príjemných chvíľ po návrate detí domov, musí často dávať rozhodené deti psychicky dokopy niekoľko dní. Keď sa upokoja, znova musia ísť k otcovi, lebo tak rozhodol súd. A súd môže matke, ktorá sa odmietne podriadiť, a deti takémuto otcovi nedá, dať pokutu, výchovné opatrenia, a nakoniec deti odobrať a  zveriť ich otcovi, ktorého sa boja s a ktorý nechcú byť.


Čo cítia muži vystavení takémuto tlaku od manipulátoriek?

Muži cítia častokrát hanbu a poníženie, a veľký strach, kedy, a či vôbec uvidia svoje dieťa či deti. Muži si uvedomujú, že proti manipulátorke nemajú veľkú šancu, a  nechcú brať deti nasilu, radšej ustúpia, ako by mali vidieť, že dieťa trpí. Títo muži často nevidia svoje deti niekoľko týždňov či mesiacov, cítia s zlomení a osamelí.


Ako pomôcť žene- matke toto celé zvládnuť?

Žena, ktorá sa ocitla v takejto situácii, často čelí aj nepríjemným rečiam okolia. V dnešnej dobe sa stále stretávame s ostrým odcudzovaním žien, ktoré vychovávajú deti samé. Pokiaľ majú deti problémy v správaní kvôli tomu stresu, ktorý mu spôsobuje toxický otec, na vine je matka. Pokiaľ sa niekomu matka posťažuje, že je vyčerpaná, niekedy dostane výčitku: “ty si si to sama vybrala“.


Niekedy tieto ženy potrebujú počuť, že sú dosť dobré mamy, a že to zvládnu. Potrebujú počuť, že nie sú na to samé, a je tu niekto pre nich, kto ich vypočuje, povzbudí a pomôže. Povzbudenie, podporu, a bezpečie potrebujú aj deti. Na to, aby im to všetko dokázal matka zabezpečiť, potrebuje sama cítiť bezpečie a nádej, že to zvládnu. Spolu, ako rodina. Lebo aj matka s deťmi je rodina.


Ako pomôcť otcovi, ktorý je bezmocný voči manipulátorke?

Otcovia, ktorým úprimne záleží na deťoch, ale kvôli manipulatívnej expartnerke nemôžu, potrebujú podporu a  pomoc, aby mali silu bojovať za svoje deti. Títo otcovia potrebujú pochopiť, že aj keď toho času s deťmi strávia menej, kvalita prevyšuje kvantitu, a to pekné, čo spolu zažijú, im bude dodávať silu a energiu do ďalších dní.


A čo deti?

Deti to tiež nejako prežijú a vyrastú. Na to, aby vyviazli z toxického vplyvu manipulujúceho rodiča s mnimálnymi zraneniami na duši je dôležité rešpektovať ich aj keď sa niekedy nesprávajú tak, ako by sa mali. Tieto deti potrebujú viac trpezlivosti, prijatia, a pevnejšie hranice ako deti z harmonických rodín, ale napriek tomu chaosu, ktorý zažívajú, potrebujú cítiť, že sú milované. Nie sú zlé, len to majú v živote oveľa náročnejšie ako ich rovesníci z usporiadaných rodín.




Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradne Mojra.sk


Rozvod/rozchod

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Rozvod/rozchod

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Rozvod/rozchod

Najbližšie termíny: 27.07.2024




Práve ste čítali článok: Peklo násilného vzťahu rozchodom/rozvodom nekončí, keď sú tam deti 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať