Otázky a odpovede: Ako rozpoznať manipulátora vo vzťahu??

https://www.blog.mojra.sk/post/578

Ako ešte pred začiatkom vzťahu zistím, že ten človek je manipulátor a radšej s ním nezačínať vzťah?

Spoznať manipulátora na začiatku vzťahu býva veľmi náročné. Títo ľudia bývajú šarmantní, pozorní, prejavujú Vám náklonnosť, a zo začiatku pôsobia ako dokonalí partneri/partnerky. Za vhodnú stratégiu, ako rozpoznať, či je alebo nie je Váš potenciálny partner, prípadne partner na začiatku vzťahu, manipulatívny, považujem dať mu najavo, že s ním v niečom nesúhlasíte, resp. máte iný názor, ako on. Pokiaľ sa zaujíma o dôvody a rešpektuje Váš názor, je to ok, pokiaľ sa Vás však bude snažiť všemožne presvedčiť o svojej pravde, je najvyšší čas spozornieť, a  byť veľmi, veľmi opatrný, pretože pravdepodobne máte dočinenia s manipulátorom.


Ako zistím, že je môj partner manipulátor?

Pokiaľ sa Vás partner snaží presviedčať, že len jeho názor je jediný správny a  nerešpektuje Váš názor, ale sa snaží presadiť svoje za každú cenu, pri každej príležitosti, a akýmkoľvek spôsobom, jedná sa o manipulátora.


Aké znaky manipulátor zvyčajne máva?

Manipulátori zvyknú byť veľmi slušní na prvý pohľad, vedia, ako si získať druhých, vedia chváliť, ale neznesú kritiku a nesúhlas.


Ako sa k nemu správať? Skôr submisívne alebo dominantne?

Pokiaľ sa budete správať k manipulátorovi submisívne, platí staré známe „ponúkni mu prst, vezme si celú ruku“. Pokiaľ si nastavíte hranice, dokážete sa obrániť, a pravdepodobne preňho prestanete byť zaujímavá. Pokiaľ budete dominantná, pravdepodobne sa bude snažiť presadiť si svoju dominanciu.


Vie vzťah s manipulátorom prerásť do vydierania, psychickej šikany a dokonca do fyzického týrania?

Samozrejme, a väčšinou to tak aj býva. Práve preto je dôležité chrániť sa pred zničujúcim vplyvom manipulátora. Manipulátori bývajú šikovní agresori šikanovania, nakoľko dokážu často krát okolie presvedčiť, že je to len hra, zábava. Podobné hry majú tendenciu hrať aj vo vzťahoch. Pri násilí majú tendenciu zvaľovať vinu za svoje agresívne správanie na Vaše nevhodné slová, alebo činy, ktoré považovali za provokáciu.


Čo hrozí vo vzťahu s manipulátorom?

Vzťah s manipulátorom je deštruktívny. Postupne Vám nahlodá sebavedomie ,sebahodnotu, pokúsi sa Vás presvedčiť, že jeho videnie sveta je jediné správne, a neskôr Vás bude presviedčať, že Vaša rodina a priatelia majú na Vás zlý vplyv, čím sa Vás bude snažiť sociálne izolovať, prípadne sa Vás bude snažiť dostať pod vplyv jeho priateľov a rodiny. Postupne Vás presvedčí, že násilie, ktoré na Vás pácha, je normálne, a vy ste ho vyprovokovala, a máte mu byť vďačná, že s Vami vôbec je. Niekedy Vás takýto človek môže dotlačiť, žiaľ, až k samovražde, nakoľko manipulátor je ako energický upír-kým má čo z obete vyciciavať, tak to robí, a potom obeť odkopne, a nájde si inú korisť. Takéto vzťahy bývajú veľmi deštruktívne a  často trvá obeti roky, kým sa pozbiera.


Dá sa vôbec pochopiť jeho myšlienkovým pochodom?

Normálnemu, empatickému a  citlivému človeku, je zmýšľanie manipulátora nepochopiteľné. Manipulátor jedná iba za účelom uspokojenia svojich vlastných potrieb, nezáleží mu na pocitoch a  potrebách obete. Je to kruté a bezcitné zmýšľanie, ktoré sa protiví akejkoľvek ľudskosti a citu.


Dá sa manipulátorovi vysvetliť, čo s človekom robí a zvykne svoje činy oľutovať?

Manipulátor sa dokáže ospravedlniť, väčšinou však iba na začiatku vzťahu, aby si obeť poistil ,a  stala sa na ňom závislá (emočne, alebo finančne). Neskôr, keď má istotu, že obeť nemá šancu na útek, býva zvaľovaná akákoľvek vina len na obeť.


Vie mu pomôcť len nejaké "prehovorenie do duše" alebo to treba konzultovať s odborníkom?

Prehováranie do duše je pri manipulátorovi asi tak efektívne ako hádzanie hrachu na stenu. Odborník môže pomôcť niekomu, kto vidí problém, čo nebýva prípad manipulátorov. Pokiaľ sú schopní uvedomiť sa, že niečo prepásli, je možné na niečom popracovať, ale to býva výnimočne. Dôležitejšie však je, aby pomoc vyhľadala obeť, aby sa dokázala oslobodiť z toľkého ponižovania  a deptania a  postupne si znova dokázala budovať sebahodnotu.


Ako sa s takým človekom rozísť?

Najjednoduchšie ej rozísť a s a takým človekom raza  anvždy, zablokovať ho v mobile aj na sociálnych siatiach, a neustúpiť. Inak hrozí, že bude s Vami hrať rôzne manipulačné hry,a  ez citové vydieranie, vyhrážky samovraždy (buď z jeho strany, alebo cez jeho rodinu čo spoločných priateľov) sa Vás bude snažiť získať naspäť.


Čo manipulátor prežíva pri rozchode a po ňom?

Manipulátor prežíva po rozchode pravdepodobne hnev , nenávisť a  pomstu. Môže mať pocit, že niečo (zámerne píšem v strednom rode, lebo oni berú človeka ako vec, ako svoj majetok) čo je jeho, ho prestalo počúvať. Takíto muži sú schopní aj dlhé roky po rozvode obťažovať svoje expartnerky rôznymi oznámeniami na políciu či súdmi za účelom zmeny stykov s deťmi, len aby ženu aj deti mohli naďalej psychicky ničiť.


Zvykne byť žena v ohrození aj po rozchode s manipulátorom?

Áno, a veľmi často práve strach o svoj život, či o život detí, je to, čo bráni ženám, aby takéto správanie sa svojho partnera nahlásili na polícii. Niekedy, žiaľ, ani to nestačí. Mnoho žien prekonalo strach, podali oznámenie na manipulátora, a ani to ich, žiaľ, neochránilo. Niektoré na to môžu doplatiť aj životom.



Odpovedala: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradne MOJRA








Práve ste čítali článok: Otázky a odpovede: Ako rozpoznať manipulátora vo vzťahu??

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Autor: psychologická poradňa | Reakcie žien na pozorovanie | Prečo to ženy vnímajú ako problém Otázka, ktorá už odpradávna trápi mnohé ženy a núti ich sa zamýšľať nad sebou a svojím výzorom. Prečo sa môj partner pozerá na iné ženy? Prečo po mne pozerá neznámy chlap tak žiaduco? V očiach žien môže mať takéto správanie mužov značný dopad na ich vnímanie a celkový duševný stav. Prečo je ale tomu tak?  Čo na t...

Pokračovať v čítaní

Peklo násilného vzťahu rozchodom/rozvodom nekončí, keď sú tam deti

Peklo násilného vzťahu rozchodom/rozvodom nekončí, keď sú tam deti

Pokiaľ ste žili s manipulátorom, agresorom, alebo inak toxickým partnerom vo vzťahu, kde sa narodili deti, vedzte, že sa jeho toxického vplyvu len tak ľahko pravdepodobne nezbavíte. Je skvelé, keď dokážete taký vzťah ukončiť, aby ste seba aj deti zachránili, ale je dôležité si uvedomiť, že to nebude jednoduché.Toxický človek vás častokrát nenechá žiť si svoj život. Cíti veľký hnev, že ste ho opustili,  a pokiaľ ste našla v sebe silu a&nb...

Pokračovať v čítaní

Čo cítia ženy vystavené  tlaku od toxického ex?

Čo cítia ženy vystavené tlaku od toxického ex?

 Žena, matka detí z takýchto vzťahov je vystavená obrovskému stresu, neistote, strachu o deti a namiesto príjemných chvíľ po návrate detí domov, musí často dávať rozhodené deti psychicky dokopy niekoľko dní. Keď sa upokoja, znova musia ísť k otcovi, lebo tak rozhodol súd. A súd môže matke, ktorá sa odmietne podriadiť a deti takémuto otcovi nedá, dať pokutu, výchovné opatrenia a nakoniec deti odobrať a  zveriť ic...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať