ONLINE NEVERA: Nový fenomén našej digitálnej doby?

https://www.blog.mojra.sk/post/446

Partnerské vzťahy prechádzajú lepšími aj horšími obdobiami. Objavujú sa krízy, hádky aj nezhody. Na dvoch je toho tak akurát. Čo ak sa ale do vzťahu pridá ešte niekto tretí? Nevera. Veľký strašiak každého vzťahu. Už dávno však nejedná len o tajné schôdzky v hoteloch či pomery v práci. Nová doba a technológia prinášajú neuveriteľné možnosti, a to aj v oblasti vzťahov. Ako sa s nástupom digitálnych technológií premieňajú naše vzťahy?



Čo znamená nevera pre vás. Citové puto, bozkávanie sa alebo je neverou až sex? Neexistuje jednotná definícia a ani ľudia sa úplne nezhodujú. Každý má hranicu niekde inde. Čo je ale veľmi podobné sú pocity, ktoré zažívajú podvádzaní partneri. U mužov sa objavuje zlosť, agresia a silne trpí mužská pýcha a ego. U žien okrem hnevu prevláda bolesť a depresia. Nevera vzťah vždy naruší, najmä čo sa týka dôvery.

 

Prečo sú partneri neverní „online“?

Odkiaľ sa ale berie tá túžba nadväzovať virtuálne vzťahy a flirty? Prečo tomuto spôsobu niektorí dávajú prednosť? Hnacím motorom sú tri A – anonymita (Anonymity), prístupnosť (Accessibility) a dostupnosť (Availability).


Internetové prostredie dodáva pocit, že sa o tom nikto nemôže dozvedieť, že má nad tým dotyčný kontrolu a absencia fyzického kontaktu zase vyvoláva pocit, že vlastne nejde o nič skutočné. Veľkú úlohu potom zohráva neustála dostupnosť – flirt môže prebehnúť odkiaľkoľvek a kedykoľvek. Vo virtuálnom svete sa vždy nájde niekto, kto práve hľadá niečo podobné.

 

Čo všetko môže byť online neverou?

Mnoho záleží od toho, ako to máte vo vzťahu nastavené a kde máte hranice. Môže sa jednať napríklad o posielanie správ so šteklivým, erotickým či koketným obsahom, prezeranie zoznamiek a aktivita na zoznamkovom profile. Niektorí medzi kyber-neveru radia aj sledovanie pornografie. Ďalej potom môže ísť o masturbáciu cez webkameru spoločne s virtuálnym partnerom.


Nie vždy však kontakt musí mať erotický alebo sexuálny kontext. Je iba písanie nevera? No, môže byť. Často sa totiž stáva, že si jeden z partnerov tajne esemeskuje/chatuje s niekým iným. Nejde pritom o žiadne zasielanie erotických správ, ale o jednoduché zdieľanie každodenných zážitkov a pocitov. Nie je tu primárne túžba o sexuálnom vybití. Vzniká tam však pomerne silný citový vzťah. Obzvlášť varovným signálom je, ak partner takéto dopisovanie tají alebo pokiaľ mu venuje čas na úkor svojho reálneho partnera.

 


Slovníček pojmov

Sexting: jedná sa o zdieľanie sexuálnych a erotických materiálov (textových správ, fotografií, videí) prostredníctvom moderných komunikačných technológií, akými sú napríklad: email, SMS, MMS si rôzne chatové platformy.


Kybersex: rôzne formy sexuálneho vyjadrenia, ktoré prebiehajú prostredníctvom PC, internetu či virtuálnej reality.


Kyberflirt:  flirtovanie prostredníctvom internetu, môže mať za cieľ nájsť nového partnera, slúžiť ale môže tiež iba pre zábavu, rozptýlenie a zvýšenie sebavedomia.


Cyber-affair: mohli by sme to preložiť ako online aférka. Ide o nadviazanie intímneho vzťahu cez internet. Dochádza k vytvoreniu silného emocionálneho a citového puta. Často potom partner svojmu virtuálnemu vzťahu venuje viac času ako vzťahu reálnemu.

 

Myslím, že som neverný/á

Možno ste si pri čítaní tohto článku uvedomili, že vlastne niečo ako online vzťah udržujete. Možno vám to doteraz nedochádzalo, ale teraz máte divný pocit. Chatovanie a písanie si s niekým samozrejme samo o sebe neverou nie je. V dnešnej dobe sme takmer všetci neustále online a máme možnosť komunikovať s priateľmi, kolegami a poznávať nových ľudí. A je v poriadku, keď to využívate. Pokiaľ ale máte ohľadom svojho online písania divné a nepríjemné pocity, pokiaľ sa ho pred partnerom snažíte za každú cenu utajiť alebo ak sa na chvíle v online svete tešíte viac ako na tie s vaším partnerom, môže to byť problém.


Čo teraz?

  • Sami si odpovedzte, čo pre vás vlastne váš online vzťah znamená.
  • Pokiaľ vaše online aktivity ohrozujú váš reálny vzťah, potom vás bude čakať pomerne neľahká úloha. Budete si musieť ujasniť priority.
  • Zvážte, či sa so svojim partnerom o vašich pocitoch nechcete porozprávať.
  • Pokiaľ sa vo svojich pocitoch sami nedokážete vyznať, môžete skúsiť vyhľadať radu psychológa.

 

Partner má virtuálny vzťah!

Pokiaľ máte zatiaľ len podozrenie – je na vás, či túto tému s partnerom otvoríte alebo či dokážete žiť v neistote. Určite ale odporúčame priamy rozhovor namiesto tajného šmejdenia v telefóne partnera, predsa len stále môže ísť o planý poplach a narušením súkromia partnera by sa celá situácia mohla obrátiť proti vám.


Ak sa vám partner k nevere priznal, budete sa musieť rozhodnúť, či ste ochotní jeho poklesok časom prehliadnuť a napríklad aj odpustiť alebo či to pre vás znamená definitívny koniec.


Chceme vzťah zachrániť… Ale ako?

  • Nastavte si nové pravidlá. Neodchádzajte SMS-kovať do inej miestnosti, hovory vybavujte jeden pred druhým. Určite by to nemalo byť o tom, že teraz budete každý deň tajne kontrolovať telefón toho druhého. Ide skôr o to ukázať, že pred sebou nemusíte nič skrývať.
  • Ak ste sa dohodli, že za neverou urobíte hrubú čiaru, nepoužívajte partnerovu neveru ako argument pri hádkach.
  • Ak sa vám budovanie novej dôvery nedarí, vyskúšajte párové poradenstvo.



Nižšie nájdete psychológov, ktorí sa touto témou zaoberajú a môžu vám okamžite pomôcť:


Nevera

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Nevera

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Nevera

Najbližšie termíny: 27.07.2024










Práve ste si prečítali článok: ONLINE NEVERA: Nový fenomén našej digitálnej doby?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Autor: psychologická poradňa | Reakcie žien na pozorovanie | Prečo to ženy vnímajú ako problém Otázka, ktorá už odpradávna trápi mnohé ženy a núti ich sa zamýšľať nad sebou a svojím výzorom. Prečo sa môj partner pozerá na iné ženy? Prečo po mne pozerá neznámy chlap tak žiaduco? V očiach žien môže mať takéto správanie mužov značný dopad na ich vnímanie a celkový duševný stav. Prečo je ale tomu tak?  Čo na t...

Pokračovať v čítaní

Stres u detí: Ako tomu zabrániť a čo robiť, keď sa objaví?

Stres u detí: Ako tomu zabrániť a čo robiť, keď sa objaví?

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psychologička online poradne MOJRA | Ako rozpoznať, či je dieťa v strese a čo s tým robiť? V dnešnej modernej dobe sa stres pomaly ale isto stáva každodennou súčasťou života ľudí. Málokto z populácie môže povedať, že nevie, čo vlastne stres je, a nezažíva jeho príznaky v každodennom živote. Stres u dospelých je bežne riešenou problematikou, ale ako to je u detí? Môžu aj deti zažívať stres ...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať