Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

https://www.blog.mojra.sk/post/652

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov.

 

Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.

Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na srdce, niekedy si nevedia rady ani rodičia. Netušia, kde hľadať pomoc, ako s dieťaťom o problémoch hovoriť, čo urobiť, aby sa cítilo lepšie.

Niektoré riešenia sú jednoduché, iné nie. Ako najlepšie odovzdať deťom dôležité informácie? Ako im ukázať, že všetky ich problémy majú riešenie a nemajú sa báť požiadať o pomoc? Ako inak ako formou rozprávky.

 

Zoznámte sa, Mojráček …

Mojráček je malý stromček. Má rodinu, mamičku, otecka a svoju najlepšiu kamarátku Aničku. Je ako mnoho chlapcov a dievčat, baví ho maľovanie, hranie sa na ihrisku a vymýšľanie rôznych lotrovín. Mojráček je tiež veľmi zvedavý a rád s mamičkou hľadá nové informácie v knihách alebo na internete. Mojráček je síce väčšinou usmiaty, ale tiež má svoje trápenia. Rieši úplne rovnaké problémy, ako mnoho iných detí. Bojí sa, niekedy tieňov v tme, inokedy nových situácií a toho, čo ho čaká. Rád chodí do školy, ale niekedy je toho na neho veľa. Mojráček môže plakať večer do vankúša, byť smutný a bezradný. Ale viete čo? Mojráček zisťuje, že každý problém má svoje riešenie. Jeho strachy, bolesti a trápenia síce úplne nezmiznú, ale postupne zistí, že keď o tom niekomu povie, určite sa mu uľaví…

 

Pre deti aj pre mamy, otcov

Hlavná myšlienka, prečo vytvoriť túto postavičku bola založená na tom, že deti lepšie prijímajú rady, ak sa s poradcom dokážu stotožniť. A ako to najlepšie dosiahnuť, ako im vytvoriť kresleného kamaráta? Takého, ktorý rieši úplne rovnaké situácie, ako ony.

Samozrejme za príbehom stojí odborník – detský psychológ. Ten deťom formou rozprávky, respektíve prostredníctvom Mojráčka, odovzdá dôležité rady, ako sa s danou situáciou vyrovnať. Jednoducho im to názorne ukáže. Tak, aby si väčšie deti, ktoré už zvládnu čítať samy, odniesli z príbehu ponaučenie. A rovnako je každý príbeh dobre pochopiteľný aj pre menšie deti, ktorým zatiaľ čítajú rodičia.

Okrem toho sa z rozprávky môžu poučiť aj samotní dospelí. Nielenže určitým spôsobom pochopia, čo sa v dieťati odohráva, ale vďaka tipom pre rodičov zistia, ako sa v danej situácii zachovať, čo robiť a nerobiť. Tak, aby svojim deťom čo najviac pomohli.


Výchova detí môže byť jedno veľké dobrodružstvo. Je však dobré vedieť, ako na to.

 

 


Práve ste čítali článok: Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať