Čo robiť, ak dieťa nechce chodiť do školy?

https://www.blog.mojra.sk/post/548

·         Článok obsahuje: rady odborníka, komentár a diskusiu s psychológom

·          

·       Každé dieťa sa niekedy chce uliať zo školy, aby sa vyhlo písomke, skúšaniu alebo sa mu jednoducho nechce vstávať skoro ráno. Keď si spomenieme na naše školské roky, aj my sme to niekoľkokrát skúšali na našich rodičov a vymýšľali sme si najrôznejšie dôvody, ktoré nám v návšteve školy bránia. Ak vás vaše dieťa sem-tam presvedčí, aby ste ho nechali doma, nie je to nič znepokojujúce. Problém však nastáva, keď má vaše dieťa k škole vyslovene odpor, každý deň robí hysterické scény, neustále sa sťažuje na bolesti hlavy, žalúdka, má problémy so spánkom, nočným pomočovaním atď. V tomto prípade je vhodné byť v strehu a začať situáciu riešiť.  

·        


Prečo nechce chodiť do školy?


·        To je pravdepodobne prvá otázka, ktorá vás v súvislosti s touto problematikou napadne. Rozhodne situáciu nijako nepodceňujte, pretože dieťa má pre svoje správanie určite nejaký dôvod, najmä ak jeho nechuť chodiť do školy sprevádzajú psychosomatické problémy.


Najčastejšie príčiny, pre ktoré dieťa nechce chodiť do školy:

·          

·         1. Postavenie mimo triedneho kolektívu. Často sa stretávame s tým, že si dieťa nedokáže nájsť kamarátov medzi spolužiakmi, nedokáže sa zapojiť do diania v triede.

·          

·         2. Strach z toho, že nesplní očakávania rodičov. Všetci chceme pre svoje deti to najlepšie, chceme, aby niečo dosiahli. Ak však na svoje dieťa kladiete vysoké nároky (napr. nepripúšťate možnosť zlých známok), môže byť neustále v strese, čo sa prejaví aj jeho nechuťou chodiť do školy.

·          

·         3. Nedokáže prekonávať prekážky. Základom výchovy by malo byť vedenie dieťaťa k vlastnej zodpovednosti. Dnes, žiaľ, mnohí rodičia neustále dláždia svojim deťom chodníčky a nedovolia im, aby samy prekonávali problémy a prekážky. Po nástupe do školy sú tieto deti nútené čeliť realite, všetko musia zvládnuť samy. Je to pre ne, samozrejme, veľmi náročné, pretože na to dovtedy neboli zvyknuté.

·          

·         4. Strach z učiteľa (učiteľov). V každej škole sú prísni učitelia, niektorí sa tak len tvária, iní takí naozaj sú. Menej psychicky odolných jedincov tak môže strach z takéhoto učiteľa, z jeho metód, ako je časté skúšanie, neohlásené písomky, prísne známkovanie a pod. úplne premôcť.

·          

·         5. Šikanovanie. Jednou z príčin odporu voči škole môže byť aj šikanovanie, ktorému vaše dieťa čelí. V tomto prípade je určite vhodné začať situáciu riešiť čo najskôr, pretože šikanovanie môže mať veľmi vážne dopady na psychiku vášho dieťaťa.

·          

·         6. Problémy v rodineVšetko so všetkým súvisí, takže ak vaše dieťa odmieta chodiť do školy a vy doma riešite nejaké problémy, môže to byť prejavom toho, ako vaše dieťa vníma situáciu, snaží sa získať vašu pozornosť, chce, aby ste sa mu venovali a pod.

·        


Čo robiť?


·         V prvom rade si uvedomte, že nechuť dieťaťa chodiť do školy má vždy nejakú príčinu. Preto je dôležité tieto príčiny odhaliť. 


Porozprávajte sa s dieťaťom, prejavte mu záujem, ale netlačte naň, nekričte na neho a nevyhrážajte sa mu. Ak sa vám dieťa nebude chcieť zdôveriť so svojím trápením, skúste sami vypozorovať zmeny v jeho správaní, čo robí inak ako doposiaľ, všímajte si detaily. 


Zamyslite sa aj nad sebou nad svojím správaním voči dieťaťu, či ho príliš nezaťažujete, či naň nemáte nereálne požiadavky, či ho dostatočne oceňujete a či ho príliš prísne netrestáte za zlé známky.

·         Ak je doma u vás všetko v poriadku, je dobré osloviť triednu učiteľku, či si náhodou niečo nevšimla ona, a poprosiť ju o pomoc. 


Nezľahčujte situáciu v prípade, ak sami nedokážete identifikovať príčinu problému. V tejto chvíli je vhodné vyhľadať odborníka - detského psychológa. Na pedagogicko-psychologickú poradňu sa môžete obrátiť bez obáv, že by ste túto situáciu museli nahlásiť škole. Psychológ dokáže najlepšie posúdiť, aké vážne sú problémy vášho dieťaťa, a pomocou vhodných techník sa dopracuje k skutočným príčinám.

·          


Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 28.07.2024

Psycholog Offline

Mgr. Lenka Hanudeľ

Problémy so vzdelávaním

Najbližšie termíny: 28.07.2024



·        Myslite na to, že vaše dieťa je jedinečné a treba ho tak aj vnímať. Preto ani neexistuje univerzálny návod, ako sa vysporiadať s odporom vášho dieťaťa voči škole. Základom je, samozrejme to, že budete svojmu dieťaťu oporou, že budete stáť pri ňom. Všetko ostatné odporúčame čo najskôr zveriť do rúk odborníka, aby ste predišli možným komplikáciám. Psychika dieťaťa je krehká a jedine psychológ dokáže citlivo preniknúť do ohniska tých najskrytejších obáv dieťaťa a odstrániť ich. 

 







Práve ste čítali článok: Čo robiť, ak dieťa nechce chodiť do školy?

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

S postavičkou Mojráčka sa už nejaký čas stretávate na našom blogu. Sme nadšení, že vám môžeme oznámiť veľkú novinku. Práve sme vydali prvé číslo nášho nového časopisu pre deti a rodičov – MOJRÁČEK v slovenskom jazyku. Tento časopis bude vychádzať pravidelne 4x do roka a obsahuje vybrané príbehy pre deti, tipy pre rodičov a ešte niečo navyše.MOJRÁČEK vznikol z lásky k deťom, túžby podporovať ich aj ich rodičov. Je to spoločník, ktorý vás pr...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať