Čo cítia ženy vystavené tlaku od toxického ex?

https://www.blog.mojra.sk/post/563

 

Žena, matka detí z takýchto vzťahov je vystavená obrovskému stresu, neistote, strachu o deti a namiesto príjemných chvíľ po návrate detí domov, musí často dávať rozhodené deti psychicky dokopy niekoľko dní. Keď sa upokoja, znova musia ísť k otcovi, lebo tak rozhodol súd. A súd môže matke, ktorá sa odmietne podriadiť a deti takémuto otcovi nedá, dať pokutu, výchovné opatrenia a nakoniec deti odobrať a  zveriť ich otcovi, ktorého sa boja s a ktorý nechcú byť.

Ako pomôcť žene toto celé zvládnuť?

 

Žena, ktorá sa ocitla v takejto situácii, často čelí aj nepríjemným rečiam okolia. V dnešnej dobe sa stále stretávame s ostrým odcudzovaním žien, ktoré vychovávajú deti samé. Pokiaľ majú deti problémy v správaní kvôli tomu stresu, ktoré im spôsobuje toxický otec, na vine je matka. Pokiaľ sa niekomu matka posťažuje, že je vyčerpaná, niekedy dostane výčitku: “Ty si si to sama vybrala.“.

Takáto matka nepotrebuje múdre rady okolia, ani výčitky, aký je ich otec. To, čo potrebuje, je povzbudenie, prijatia a nádej, že nie je na to celé sama. Niekedy malá pomoc s nákupom, keď je doma s chorými deťmi, ich postráženie, keď to potrebuje, alebo keď potrebuje ísť sama k lekárovi, je tá najväčšia pomoc. Finančne sa o seba aj o svoje deti dokáže postarať, keď začnú chodiť do škôlky a do školy.

Niekedy tieto ženy potrebujú počuť, že sú dosť dobré mamy a že to zvládnu. Potrebujú počuť, že nie sú na to samé a je tu niekto pre nich, kto ich vypočuje, povzbudí a pomôže. Povzbudenie, podporu a pocit bezpečie potrebujú aj deti. Na to, aby im to všetko dokázala matka zabezpečiť, potrebuje sama cítiť bezpečie a nádej, že to zvládnu. Spolu, ako rodina. Lebo aj matka s deťmi je rodina.

Prosím, nepozerajme na osamelé matky ako na menejcenné. Sú to matky, ktoré museli z trosiek vlastného rozbitého života postaviť nový svet pre svoje deti. Tak im preukazujme úctu, lebo musia čeliť výzvam a problémom, aké si ženy žijúce vo fungujúcich vzťahoch nedokážu ani predstaviť.

 

A čo deti?

 

Na to, aby vyviazli z toxického vplyvu agresívno-manipulátorského otca s minimálnymi zraneniami na duši je dôležité rešpektovať ich aj keď sa niekedy nesprávajú tak, ako by sa mali. Tieto deti potrebujú viac trpezlivosti, prijatia a pevnejšie hranice ako deti z harmonických rodín, ale napriek tomu chaosu, ktorý zažívajú, potrebujú cítiť, že sú milované. Nie sú zlé, len to majú v živote oveľa náročnejšie ako ich rovesníci z usporiadaných rodín.




Mgr. Jitka Kneslová, psychológ Mojra

 

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať