Body positivity: vyhýbajte sa extrémom a nájdite rovnováhu

https://www.blog.mojra.sk/post/618

V dnešnej dobe, keď sa všade okolo nás rozmáhajú obrazy dokonalosti, sa čoraz viac zdôrazňuje prijatie vlastného tela a odmietanie extrémov. Tento nový prístup ešte viac reflektuje na potrebu porozumieť fyzickému, duševnému a emocionálnemu zdraviu. Prijať svoje telo neznamená rezignovať na zdravý životný štýl, skôr to znamená oslavu individuálnych rozdielov a snahu nájsť osobnú rovnováhu. Je dôležité odmietnuť extrémy, ktoré podporujú nereálne ideály a často vedú k frustrácii, a naopak povzbudiť každého, aby si našiel cestu, ktorá odráža jeho vlastné hodnoty. Mediálne zobrazovanie tela sa začalo meniť od nástupu hnutia „body positivity“, a dnes tak môžeme vidieť širšie spektrum telesných tvarov a veľkostí, čo vedie k zvýšeniu sebaúcty a sebaprijatia.

 

Zdravý prístup k životnému štýlu verzus extrémne diéty

Každý chce vyzerať dobre, ale za akú cenu? Extrémne diéty sľubujú rýchle výsledky, ale často na úkor dlhodobého zdravia. Zdravý životný štýl je teda založený na udržateľných zásadách stravovania a pravidelného cvičenia, ktoré sú prispôsobené každému jednotlivcovi. Na rozdiel od extrémnych diét, ktoré sú často len zásterkou pre nedostatok jedla alebo vyčerpávajúce cvičebné režimy, sa zdravý životný štýl zameriava na prevenciu chronických ochorení a podporu celkovej pohody. Napríklad na vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny, a pravidelné cvičenie prispôsobené individuálnym schopnostiam.

 

Dlhodobý prínos zdravého životného štýlu:

  • udržanie zdravej telesnej hmotnosti
  • zlepšenie duševného zdravia
  • zlepšenie fyzickej kondície

 

Nie je to o hľadaní dokonalosti, ale o nájdení rovnováhy, ktorá podporuje zdravý a šťastný život.

 

Riziká extrémnych diét a cvičebných režimov

Snaha o dobrý vzťah k vlastnému telu je dôležitá, ale extrémne diéty a prehnané cvičebné plány to nijako neuľahčujú. Extrémne diéty môžu priniesť vážne zdravotné komplikácie: podvýživu, poruchy príjmu potravy, metabolické problémy... Kľúčom je vyvážená strava, ktorá obsahuje všetko, čo potrebujete: bielkoviny, tuky a sacharidy, ale aj vitamíny a minerály. Extrémne diéty často prehliadajú potrebu rovnováhy a môžu ohroziť najmä mladých ľudí. Tí sa ešte stále vyvíjajú a pre svoj rast potrebujú kvalitnú výživu.


Odpoveď nie je v extrémoch, ale v udržateľnom prístupe k zdraviu, ktorý podporuje našu celkovú pohodu bez radikálnych krokov.

 

Psychologický rozmer prijatia vlastného tela

Keď hovoríme o pozitívnom vzťahu k vlastnému telu, často sa zameriavame len na fyzický aspekt. Nemali by sme však zanedbávať ani ten psychický.


Ako nerealistické ideály krásy ovplyvňujú našu myseľ?

  • Porovnávanie na sociálnych sieťach vedie k poklesu sebaúcty.
  • Nerealistické štandardy krásy môžu vyústiť do negatívneho obrazu seba samého.

 

Preto je kľúčové posilňovať sebalásku a sebaprijatie. Vzdelávanie a propagácia myšlienky pozitívneho vnímania vlastného tela pomáha budovať psychickú odolnosť. Keď pochopíme, že krása nie je len to, čo vidíme v médiách, dokážeme lepšie akceptovať to, kým skutočne sme. Vytváranie pozitívneho obrazu tela je cesta, ktorú by sme mali podporovať - pre naše psychické blaho aj celkové zdravie.

 

Vplyv sociálnych sietí a médií na vnímanie vlastného tela

Médiá majú obrovský vplyv na to, ako vnímame svoje telo. Denne sme bombardovaní obrázkami, ktoré vyzerajú dokonale (často sú upravené mnohými filtrami). Tento tlak môže viesť k nezdravému správaniu. Niektorí sa napríklad môžu uchýliť k extrémnym diétam alebo príliš intenzívnemu cvičeniu. Je to preto, lebo si myslia, že musia vyhovieť nerealistickým štandardom krásy.

 

Ako čeliť týmto tlakom? Tu je niekoľko tipov: 

  • Vyhľadajte a sledujte účty na sociálnych sieťach, ktoré podporujú realistické a pozitívne zobrazenie tela.
  • Vedome obmedzujte čas strávený na sociálnych sieťach.
  • Hovorte o svojich pocitoch s priateľmi alebo rodinou.
  • Posilňujte si vlastné sebavedomie.

 

Pozitívne zobrazovanie telesných rozdielov môže mať blahodarný dopad. Keď v médiách vidíme obrázky ľudí podobných nám, cítime sa lepšie. Je dôležité si uvedomiť, že každé telo je jedinečné a svojím spôsobom krásne.

 

„Influenceri a osobnosti sociálnych médií, ktorí sa prezentujú ako zástancovia body positivity, by mali dbať na to, aby ich posolstvá boli vyvážené a nepropagovali nezdravý životný štýl. Využívanie body positivity by sa malo zameriavať na posilnenie sebaúcty a akceptovanie rozmanitosti telesných typov, a nie na ospravedlňovanie alebo normalizáciu nezdravých životných štýlov, ako to, žiaľ, vidíme na sociálnych sieťach. Osoby propagujúce body positivity by mali byť vo svojej komunikácii opatrné, aby nevzbudili falošný dojem, že všetky typy tela sú automaticky zdravé a že netreba meniť žiadne životné návyky. Je dôležité si uvedomiť, že body positivity neznamená ignorovanie zdravotných následkov, ktoré môžu byť spojené s nadváhou alebo obezitou." Mgr. Hana Hlobilová (psychologička poradne MOJRA)


Ako na ceste k prijatiu vlastného tela pomáhajú odborníci

Cesta k prijatiu vlastného tela môže byť zložitá a odborníci z rôznych oblastí vám môžu poskytnúť nevyhnutnú podporu. Nutriční terapeuti by mali doplniť základy zdravého stravovania a vyvrátiť mýty. Psychológovia sa zameriavajú na posilnenie sebaprijatia a budovanie zdravého sebavedomia. Fitness tréneri pomáhajú vytvárať bezpečné a udržateľné cvičebné plány.

 

S čím vám dokážu pomôcť odborníci?

  • Vytvoriť realistické ciele.
  • Prispôsobiť stravovací plán na mieru individuálnym potrebám.
  • Poskytnúť priestor na zdravé zvládanie emócií spojených s telesným obrazom.

 

Tieto kroky sú dôležité, pretože každý človek je jedinečný. Všeobecné rady nefungujú pre každého rovnako. Pomoc odborníka môže byť kľúčom k úspechu pri prijímaní vlastného tela a dosahovaní duševnej pohody.

 

Dôležité je tiež zamerať sa na vzdelávanie o rizikách extrémnych diét, dôležitosti zdravého životného štýlu a psychologickom rozmere sebaprijatia. Je dôležité neustále podporovať otvorené diskusie, ktoré podnecujú kritické myslenie a pomáhajú vyvracať mýty a stereotypy. To všetko vedie k lepšiemu sebavnímaniu a kvalite života pre jednotlivca aj pre spoločnosť ako celok.

 

 

 

 

Práve ste si prečítali článok Body positivity: Vyhýbajte sa extrémom a nájdite rovnováhu

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať