Ako sa efektívnejšie učiť: 7 tipov pre deti a žiakov

https://www.blog.mojra.sk/post/587

Škola je dôležitou súčasťou života všetkých detí a žiakov. Niektorí žiaci zvládajú školu viacmenej bez problémov, dobre a ľahko sa učia, majú krúžky, a škola im nespôsobuje žiadne problémy. Títo žiaci dosahujú výborné školské výsledky s minimálnym alebo žiadnym úsilím.


Sú však aj deti, ktoré sa v škole necítia dobre, aj napriek úsiliu nedosahujú dobré známky, prípadne sa nedokážu učiť, alebo nechcú. Mnohé deti majú problémy s pamäťou, stresové domáce prostredie, alebo iné faktory, ktoré im zhoršujú možnosť učiť sa. Pre tieto deti býva náročným obdobie odovzdávania vysvedčení, najmä pokiaľ rodičom záleží na tom, aby ich mali ich deti čo najlepšie známky, ale deti nedosahujú také výsledky aké sú od nich očakávané. Pre tieto deti býva obdobie vysvedčení náročné a stresujúce, nakoľko vedia už niekoľko týždňov vopred, že z vysvedčenia rodičia nebudú nadšení, práve naopak, boja sa sklamania a hnevu rodičov kvôli zlým známkam.


1. Príprava, príprava, príprava

Pokiaľ chcete mať dobré známky, je potrebné sa učiť, a pripravovať na vyučovanie. Pokiaľ sa Vám nechce učiť, je potrebné si uvedomiť, že „bez práce nie sú koláče“.


2. Kvalitný spánok

Každý z nás potrebuje na to, aby sme dokázali efektívne pracovať, dostatok odpočinku a kvalitný spánok. Na to, aby sa žiaci dokázali sústrediť na vyučovanie, zapamätať si učivo, a primerane sa sústrediť na písomky či skúšanie, je dôležité, aby boli dobre vyspatí, preto je dôležité, aby chodili žiaci včas spať.


 

„Pracujem ako školská psychologička, a mnohí žiaci, ktorí majú zlé známky mi povedali, že chodievajú spať okolo jednej nadránom, niektorí ešte neskôr, a potom sa nedokážu v škole sústrediť, sú unavení. Niektorí žiaci doháňajú spánkový deficit popoludňajším spánkom, ktorý môže problémy so spánkom ešte prehĺbiť, nakoľko po dlhšom popoludňajšom spánku hrozí, že nebudete vedieť včas zaspať, a preto budete večer ešte dlhšie hore.“  Mgr. J. Kneslová


3. Zapojte viac zmyslov do učenia

Pokiaľ chcete mať dobré známky, je možné, že čítanie potichu nie je pre vás, dostatočne efektívne, odporúčame preto zapojiť do procesu učenia viac zmyslov. Pokiaľ sa Vám zle učí potichu, je vhodné vyskúšať učiť sa čítaním nahlas, čím do učenia zapojíte okrem zraku (čítanie ) aj sluch, prípadne hmat (prepísanie kľúčových pojmov, slovíčok...). Niektorým žiakom sa lepšie učí v pohybe, napríklad pri chôdzi, ako pri sedení na mieste.


4. Vyhraďte si čas na učenie, buďte chvíľu OFFLINE

Pokiaľ sa chcete učiť, ale „nemáte kedy“, je dobré si na učenie vyhradiť čas, keď nebudete rušení sociálnymi sieťami, hrami ani inými rušivými činiteľmi. Len takto sa môžete na učenie plne sústrediť. Keď máte potrebu každú chvíľu kontrolovať sociálne siete, vaša pozornosť, ktorá by mala smerovať k lepšiemu učeniu sa, sa uberá iným smerom, a tak sa učenie stáva málo efektívnym. Odporúčame počas učenia vypnúť internet, a odložiť mobil a iné rušivé činitele mimo zorného poľa.


5. Odhodlanie a motivácia

Pokiaľ si chcete zlepšiť známky, je potrebné byť pripravení na to, že Vás to bude nejaký ten čas a úsilie stáť. Je možné, že sa budete musieť vzdať istého času s priateľmi na sociálnych sieťach či pri hrách, ale na druhej strane, získate priestor pre seba, a možnosť dokázať seba aj druhým, že to zvládnete a dokážete sa sústrediť na učivo a zlepšiť si známky tak, aby ste boli sami na seba hrdí.


6. Viera, že to zvládnete

Pokiaľ si chcete zlepšiť známky, je dôležité veriť si, že to dokážete, stanoviť si krok po kroku, čo potrebujete zmeniť, aby ste sa mohli učiť, a naozaj sa dôsledne držať naplánovaného harmonogramu. A samozrejme, veriť, že to má zmysel, lebo bez nádeje a sebadôvery môžeme veľmi rýchlo stratiť motiváciu a odhodlanie pracovať na sebe a zlepšiť svoje známky.


7. Zdravá životospráva

Je dôležité sa na chvíľku zamyslieť nad tým, čím kŕmite svoje telo - máte pestrú stravu bohatú na vitamíny, bielkoviny, minerály, zdravé tuky, a podobne, ktorá Vášmu telu dodáva potrebnú energiu a silu? Pri zlej životospráve, jednotvárnej strave, v horšom prípade pri pití energetických či kolových nápojov, a jedení množstva sladkostí, prípadne aj užívaní alkoholu či fajčení cigariet, dodávate svojmu telu množstvo škodlivín a nebezpečných látok, ktoré škodia nielen vášmu zdraviu, ale aj schopnosti učiť sa a sústrediť sa na vyučovaní. Aj strava je dôležitá. A samozrejme, dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu a aj pohyb, či obľúbený šport zlepujú sústredenie a schopnosť učenia sa. Dôležité je mať aj záujmy, ktorými dokážete efektívne vyplniť voľný čas a ktoré vás bavia.


 

 „Každý z vás môže mať pred sebou inú budúcnosť, niekto bude možno automechanik, ktorý veľmi nepotrebuje gramatiku, niekto lekár, ďalší športovec. Na to, aby ste boli živote úspešní, je dôležité mať cieľ, čo by set chceli v živote robiť, čo chcete dosiahnuť, a ísť za tým. Robiť to, čo Vás skutočne baví a napĺňa, je pre plnohodnotný život dôležitejšie ako známky na vysvedčení. Pokiaľ vložíte do učenia aspoň časť úsilia a energie, ktoré vkladáte do svojich cieľov a záľub, verím, že pri snahe a miernej úprave životného štýlu dosiahnete veľa, oveľa viac ako len dobré známky na vysvedčení.“  Mgr. J. Kneslová

 



                                                                                                                          Autor: Mgr. Jitka Kneslová, psychologička online poradne MOJRA

 

 

 

 

Práve ste čítali článok: Ako pracovať so stresom z vysvedčenia- 7 tipov pre deti a žiakov                                                                                                                                             

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať