Ako pomôcť deťom počas rozvodu?

https://www.blog.mojra.sk/post/643

Autor: psychologická poradňa | Ako pomôcť deťom počas rozvodu? | Dôležité rady pre rodičov

 

,,Rozvod je udalosť, ktorá je náročná pre celú rodinu, obzvlášť pre deti. Tie prechádzajú rôznymi fázami vyrovnávania sa s ťažkou situáciou, ktoré sú sprevádzané rôznymi emóciami.“

 

Prvou fázou počas rozvodu býva hnev a popieranie situácie. Deti sa v tejto fáze prirodzene bránia psychickej bolesti rôznymi spôsobmi. Často popierajú realitu, predstierajú ľahostajnosť a obviňujú rodičov alebo samých seba. Rodičia by nemali v tomto období dieťa podceňovať a mylne sa domnievať, že sa rozvodu nijako netýkajú a nemajú s tým problém. Deti môžu mať pocit odmietnutia zo strany rodiča, ktorý odchádza a často dúfajú v jeho návrat.

 

Druhou fázou rozvodu býva zlosť, kedy ide o prirodzenú reakciu na bolesť. Pokiaľ ju deti nedokážu vyjadriť, môže sa prejavovať vo forme nevhodného správania a úzkosti. Otvorená komunikácia s deťmi je najdôležitejšia práve v tejto fáze. Pomáhať deťom vyjadriť svoje emócie a otvorené ich učiť aby sa rozprávalo o tom čo cítia, je najlepším spôsobom ako zvládnuť túto fázu počas rozvodu.

 

Treťou fázou počas rozvodu, je vyrovnanie sa so samotným rozvodom a s celkovou novovzniknutou situáciou. Deti by mali v tejto fáze nájsť istotu a pochopenie, ktoré im treba ako rodič ponúkať. Dôležité je aby boli deti na očakávané zmeny vo vzťahu rodičov a chodu spoločnej domácnosti  pripravené. Ak sa aj deti nezmieria s rozvodom a stále dúfajú v návrat rodičov, je kľúčové aby sa cítili rovnako milované a akceptované ako pred celou udalosťou ohľadom rozvodu.

 

Samozrejme že tieto fázy a reakcie deti na rozvod rodičov sa líšia v závislosti od veku dieťaťa, jeho pohlavia, povahy samotného dieťaťa, a schopnosti prispôsobiť sa novým a nečakaným zmenám. V mnohých prípadoch záleží aj na pohlaví rodiča, ktorý odchádza a aj na tom, či dieťa prežívalo alebo neprežívalo určitú psychickú záťaž ešte pred rozvodom. Rovnako za tým môže byť aj kvalita vzťahu rodičov, a vzťah s rodičom, ktorý by sa mal odlúčiť.

 

Rozvod ako traumatizujúca udalosť v živote dieťaťa môže viesť k problematickým formám správania, ako sú úteky z domu a zhoršené správanie. Smútok a depresia, ktoré sa u detí bežne po rozvode vyskytujú by sme v žiadnom prípade nemali ignorovať.


Smútok:

Smútok je prirodzenou reakciou na rozvod rodičov. Po čase, ak má dieťa dostatočnú podporu zo strany aspoň jedného z rodičov, by mal samozrejme ustúpiť. Ale pokiaľ ešte trvá dieťa sa môže cítiť nešťastné, izolované a môže nadobúdať ľahostajný postoj k veciam. Ak smútok u vášho dieťaťa pretrváva alebo sa zhoršuje, môže prerásť až do depresie.


Depresia:

Keď hovoríme už o depresií, jedná sa o vážnejší stav dieťaťa, ktorý sa vyznačuje stratou chuti do jedla, zvýšenou únavou, pocitmi menejcennosti, bezmocnosti a beznádeje. Zvyšuje sa podráždenosť a pri obzvlášť závažnej situácií sa objavujú aj myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie. Takýto stav si bezpodmienečne vyžaduje odbornú pomoc.


Zhoršené správanie (najmä v škole) alebo úteky z domova, sú menej častými problémami pri rozvodoch. Napriek tomu sa môžu objaviť. Takýmto správaním dieťa volá o pomoc snahou  upútať na seba pozornosť či už jedného alebo oboch z rodičov. Ak sa objavia tieto príznaky u vášho dieťaťa  a vy sa obávate čo bude ďalej, najlepšie čo môžete urobiť je porozprávať sa sním o jeho pocitoch a o prežívaní počas rozvodu, či sa niečo zmenilo v jeho vnímaní a ako ono samé vníma celú situáciu. Hlavné je byť chápavý a trpezlivý rodič.


Dôležité rady pre rodičov:

    • Doprajte deťom dostatok času a priestoru pre pochopenie a spracovanie emócií
    • Doprajte si hlavne aj čas pre seba (rozvod je náročné obdobie nie len pre deti ale aj pre vás, starajte sa o vaše duševné zdravie) 

 

Rozvod a vplyv na deti

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Rozvod a vplyv na deti

Najbližšie termíny: 28.07.2024

Psycholog Offline

Mgr. Michaela Parma

Rozvod a vplyv na deti

Najbližšie termíny: 28.07.2024


Komunikácia je kľúčom k pochopeniu

Najdôležitejšie pri komunikácií, je byť otvorený a úprimný. Treba vytvoriť dieťaťu príjemnú atmosféru aby sa dieťa cítilo komfortne a v bezpečí. Nechajte mu možnosť vyjadriť svoj vlastný názor, svoje pocity a zmýšľanie, ako ono chápe a premýšľa o celej vzniknutej situácií. Vyhnite sa klamstvám a zbytočnému zľahčovaniu situácie. Vysvetlite dieťaťu, prečo sa ich rodičia rozvádzajú. Voľte slová a vety primerané veku dieťaťa, a uistite ich, že ich stále rovnako ľúbite a že to nie je ich vinou. Dôležitým faktorom je aj to, aby vaše dieťa nebolo svedkom vašich hádok a nebolo do nich nijako zainteresované. Ak aj nemôžete vášho partnera vystáť a cítite voči nemu hnev alebo sklamanie, určite by ste o ňom nemali ako o druhom rodičovi rozprávať pred vašim dieťaťom v negatívnom svetle. Empatia zohráva tiež veľkú úlohu v podpore dieťaťa, kedy im dáte najavo, že majú vašu plnú dôveru a ste tu pre to aby ste ich vypočuli a podporili v každom jednom okamihu.

 

Podpora je viac ako si myslíte

Vytvorenie bezpečného priestoru pre dieťa je kľúčovým bodom ako mu prejaviť podporu. Dajte mu najavo, že sa na vás môže kedykoľvek spoľahnúť a s čímkoľvek mu pomôžete. Do úvahy treba brať aj podporu kontaktu s druhým rodičom, pokiaľ to nie je v rozpore so súdnym rozhodnutím, čo by mohlo byť pre dieťa viacej traumatizujúce. Mali by ste sa pokúsiť udržať čo najviac stability a rutiny v živote detí, tzn. dostatok spánku a spoločných aktivít.

 

Aktivity pre deti počas rozvodu rodičov

Je viac než fajn, pokiaľ máte s vašimi deťmi spoločné aktivity a zapájate sa obaja rodičia aby dieťa nebolo o toho jedného ukrátené. Venujte deťom čo najviac času a pozornosti a zapojte ich do aktivít, ktoré ich bavia. Podporte rozvoj ich záujmov a talentu, ktorý majú. Aktivity, ktoré ich bavia dopomôžu preniesť pozornosť na vecí ktoré ich robia šťastnými a odvrátiť pozornosť od napätej situácie počas rozvodu. Hry a zábava znižujú stres a úzkosť u detí. Samozrejme aj dostatok spánku, zdravej stravy, psychickej a fyzickej pohody napomáhajú dieťaťu vyrovnať sa s rozchodom rodičov.



Treba mať na pamäti, že každé dieťa je iné, má iné prežívanie a každé dieťa reaguje na rozvod individuálne. Rozvod je pre celú rodinu náročný proces, preto netreba nútiť deti do ničoho a rešpektovať aj ich potreby. S láskou, trpezlivosťou a správnou podporou zvládnu aj toto náročné obdobie svojho života. Ak máte pocit, že nedokážete svojim deťom pomôcť v dostatočnej miere, nebojte sa o pomoc požiadať. Obráťte sa na detského psychológa alebo iného odborníka. Existuje niekoľko podporných centier ako je linka dôvery pre deti a mládež, ako aj centrá pre deti a rodiny.

 

 

 

 






Práve ste čítali článok: Ako pomôcť deťom počas rozvodu?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať