Ak bežný lekár nepomôže: Psychosomatika u detí

https://www.blog.mojra.sk/post/614

Všetky mamičky poznajú ten pocit strachu a bezmocnosti, keď ich dieťa niečo trápi. Svoje ratolesti vtedy zverujeme do rúk lekárov, alebo liečiteľov. Ale čo v prípade, ak nič nezistia? Čo ak opakované prechladnutie, bolesti bruška a hlavy, alebo aj vážnejšie problémy nemajú fyziologické vysvetlenie? A v prípade ak majú, tak prečo takéto nepríjemnosti trápia práve Vaše dieťa? V prípade, ak zvažujete, či nie je možné, že Vaše dieťa simuluje, verte, že u detí je oveľa častejšia psychosomatizácia.


Psychosomatika, čo to je?

Slovo psychosomatika prepája dva systémy, telo a dušu, tie sa berú v tejto oblasti ako jeden komplexný celok. Tento odbor si kladie za cieľ hľadať príčinu zdravotných (fyziologických) problémov v psychosociálnych faktoroch. Až u 40 % pacientov nie je nájdená fyziologická príčina ich zdravotných problémov a klasická liečba u nich nezaberá. Práve u nich je vhodné hľadať príčiny v psychike a v aktuálnej životnej situácii. Pri neriešených náročných životných obdobiach a situáciách môže jedinec takzvane somatizovať. Ide o vyjadrenie vnútorného tlaku z neriešeného problému zdravotným problémom.

Psychosomatika u detí

U detí sa somatizácia objavuje veľmi často. Uvádza sa, že častejšie ako u dospelých. Deti ešte nie sú také zdatné v slovnej zásobe a nemajú toľko skúseností, preto svoje problémy nedokážu vyjadriť slovne, tým pádom sa prejavujú na tele. Deti tiež nedokážu spracovávať negatívne pocity a emócie, nemôžeme teda očakávať, že si hravo poradia so stresom, úzkosťou či negatívnymi myšlienkami.


Tušíte, s akými psychosomatickými prejavmi sa môžete najčastejšie stretávať? Jedná sa predovšetkým o už spomínané bolesti hlavy a bruška, ďalej ale aj zvracanie, nechutenstvo či rôzne kožné problémy. Tiež zdĺhavé alebo opakované prechladnutie môže niečo znamenať, takéto problémy určite nezametajte pod koberec.


Deti sú veľmi citlivé, často na seba prenášajú problémy svojich najbližších, a to aj napriek tomu, že si dospelí často myslia, že svoje problémy dokonale skrývajú. Ďalšími spúšťačmi môžu byť problémy v škole, prehnané nároky na dieťa, zlá atmosféra v rodine, dlho neriešené spory alebo rozvod rodičov. To všetko dieťa vníma, ale každé dieťa reaguje iným spôsobom, úlohu zohráva osobnosť dieťaťa, výchova a schopnosť vyjadrovať emócie. Čo ale môžeme povedať s istotou, vplyv psychosomatiky sa často veľmi podceňuje.


Konkrétne problémy detí a možné príčiny

Určite sa nedá jednoznačne a s istotou povedať, že za nejakým neduhom stojí automaticky jediná príčina. Príčiny a reakcie na rôzne situácie sú veľmi individuálne, preto je vždy lepšie vyhľadať odborníka, ktorý sa bude dieťaťu venovať individuálne. Poďme sa ale pozrieť na možné príčiny niektorých problémov.

Bolesť hlavy

Tá je u detí častá. Pokiaľ sa na ňu pozrieme z pohľadu psychosomatiky, objavuje sa u detí, ktoré veľmi túžia po ocenení, sú akčné a len tak nevedia odpočívať a jednoducho vypnúť. Majú takzvane „plnú hlavu“. Bolesť môže byť odkazom, že by si dieťa už naozaj malo oddýchnuť.


Kašeľ a ďalšie choroby horných dýchacích ciest

U týchto detí je možné, že málo prejavujú emócie, predovšetkým hnev, čo sa následne kompenzuje kašľom. Pokiaľ dieťa prežíva negatívne emócie, dýchanie je plytšie, úzkosť so sebou potom prináša nepravidelné a povrchné dýchanie. U chronického kašľa sa môže vyskytovať závislosť na matke či rodinné konflikty.


Zápcha

Tento problém sa môže vyskytovať u detí s úzkosťou, s depresiou alebo v sociálnej izolácii. Dieťa tým môže vyjadrovať potrebu, aby sa oň niekto staral a mal ho rád. Môže to byť aj reakcia na rozchod rodičov, dieťa to vyložene „nemôže stráviť“.


Časté čkanie

Môže sa objavovať u detí, ktorých rodičia sa k nim často správajú nepredvídateľne, teda raz veľmi pozitívne a potom zrazu veľmi negatívne, napríklad striedanie prílišnej prísnosti a veľkej benevolencie, to v dieťati vyvoláva obrovský zmätok a neistotu, čo nastane.


Ochorenie srdca a ciev

Tieto ochorenia môžu byť spôsobované úzkostnými stavmi, ktoré plynú z príliš vysokých nárokov zo strany rodičov alebo učiteľov, deti potom chcú za každú cenu splniť očakávania, ale niekedy to je nad ich sily.


Kožné ochorenia

Tu je to jednoduché. Problémy s kožou môžu symbolizovať neuspokojenú túžbu po dotykoch. Koža nám sprostredkováva kontakt s okolím, preto je jej prostredníctvom vyjadrovaný jeho nedostatok.

 

Ak bežný lekár nepomôže

Môže sa stať, že ani opakované návštevy lekára a predpisované lieky Vášmu dieťaťu nezaberajú a problémy sa v rôznych podobách stále vracajú. V takejto situácii je vhodné zvážiť návštevu psychosomatika. Takého odborníka nebude zaujímať len fyzický stav človeka, ale človek ako celok. Bude sa zaujímať o životný príbeh dieťaťa, o všetky aspekty, ktoré môžu aktuálne ovplyvňovať jeho psychiku a zdravie, o jeho pocity a nálady. Nebude sa zaujímať len o zahnanie príznakov, ale bude hľadať prapríčiny neduhov dieťaťa.


Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024


Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

S postavičkou Mojráčka sa už nejaký čas stretávate na našom blogu. Sme nadšení, že vám môžeme oznámiť veľkú novinku. Práve sme vydali prvé číslo nášho nového časopisu pre deti a rodičov – MOJRÁČEK v slovenskom jazyku. Tento časopis bude vychádzať pravidelne 4x do roka a obsahuje vybrané príbehy pre deti, tipy pre rodičov a ešte niečo navyše.MOJRÁČEK vznikol z lásky k deťom, túžby podporovať ich aj ich rodičov. Je to spoločník, ktorý vás pr...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať