Rozhodli sme sa nemať deti

https://www.blog.mojra.sk/post/539

Nemať vz bolo pre vás úplne dobrovoľné a spoločné rozhodnutie, ale predsa sa našiel niekto, komu sa to celkom nepozdáva. Napokon, aj tak si to ešte môžete rozmyslieť a príde to s vekom, pretože dotyčná osoba pozná množstvo párov, ktoré mali rovnaký postoj ako vy, a ten sa časom tiež zmenil. Je narodenie dieťaťa vnímané ako životný míľnik, ku ktorému raz musíme všetci dôjsť? Alebo ľudia jednoducho nedokážu pochopiť, že to, že niečo robí väčšina, ešte neznamená, že to musia robiť všetci bez rozdielu? Možno patríte k tým párom, ktoré sa buď z vlastného rozhodnutia, alebo z dôvodu biologickej bezdetnosti rozhodli nemať deti. Sami sa chcete s touto situáciou zmieriť, ale otázky a poznámky okolia vám to veľmi neuľahčujú.

Nemať deti neznamená nezrelosť a sebectvo

V spoločnosti miestami rezonujú názory, že nevôľa mať deti vlastne znamená akúsi neochotu dospieť a začať plnohodnotne žiť vo „svete dospelých“. Neochotu prevziať zodpovednosť. Opak je však pravdou. Naopak, rozhodnutie nemať deti môže znamenať, že dobre poznáme seba aj svojho partnera, že si uvedomujeme, čo od života naozaj chceme, a že preberáme zodpovednosť za svoje rozhodnutia a činy. Dokonca ani páry, ktoré majú deti, nedokážu úplne presvedčivo odpovedať na otázku, prečo sa ich rozhodli mať. Ani ich odpovede nie sú vždy založené na sebectve a zrelosti, jednoducho cítili, že nastal čas a že tak to v živote jednoducho chodí. Niektorí ľudia mali deti omylom, niektorí kvôli partnerke alebo partnerovi, aj keď oni sami o tom neboli presvedčení. Deti z nás jednoducho nerobia ani zrelých ani nesebeckých jedincov.

Aj bez detí je možné byť šťastný

Bezdetnosť neznamená žiť nenaplnený, prázdny a nešťastný život bez možnosti prejavovať lásku a starostlivosť. Láska má aj iné spôsoby a okolnosti ako ju možno prejaviť, nemusí sa týkať len materstva. Rovnakým spôsobom sa môžeme starať aj o iných alebo o seba. Bezdetnosť dokonca neznamená ani životnú prázdnotu. Znamená jednoducho len inú voľbu priorít a životnej cesty. Znamená to, že dotyční nevkladajú svoju šancu na šťastie do niečoho/niekoho, čo momentálne reálne neexistuje, ale vážia si to, čo je tu a teraz.

Zmysel života nie je len o deťoch

Hodnoty, ktoré dávajú nášmu životu onen zmysel, môžeme uplatňovať v rôznych sociálnych rolách. Niektorí z nás v úlohe rodiča, iní v úlohe partnera, priateľa, kolegu atď. Myslieť si, že náš život naplní niekto iný ako my sami, je trochu naivné. Deti nás nezbavia problémov, nezachránia vzťah, nezaplnia prázdne miesta, ktoré máme v sebe, nenaplnia naše vlastné sny a ambície. Rovnako tak nič z toho nespasí ani nikto ďalší. Život je len a iba o nás a o tom, aký zmysel mu dáme. Najdôležitejšou úlohou človeka nie je mať deti.

Nie je vašou povinnosťou sa obhajovať

Kedy už budete mať deti? A budete ich mať, však? Vety, s ktorými sa bezdetné páry stretávajú dnes a denne, či už v rozhovore, keď ostatní iba tápu, čo by sa mali opýtať, alebo ako cielené otázky, keď vedia, že deti nemáte. Ak patríte k bezdetným párom, určite ste si už tiež vypočuli rôzne kázne o tom, prečo by ste deti mali mať, že deti sú predsa zmyslom života a podobne. Je dôležité si uvedomiť, že tieto dôvody vždy odrážajú osobnú situáciu a hodnoty tých, ktorí ich uvádzajú, nie tie naše. Svoje rozhodnutie nemusíte nikde a pred nikým obhajovať. Dôležité je vedieť, že je to vaša slobodná voľba a že nepodliehate tlaku iných.

Byť alebo nebyť rodičom

Rozhodnutie nemať deti neznamená, že nie sme plnohodnotnou ženou alebo mužom. Rovnako tak toto rozhodnutie neznamená, že nikdy nemôžeme byť matkou alebo otcom. Napokon, deti z nás automaticky rodičov nerobia. Čo vlastne znamená byť rodičom? Pre každého asi niečo iné - dávať lásku, starať sa, venovať druhému nesebecky časť seba, učiť, podeliť sa o záujmy a hodnoty. Sú azda tieto atribúty vyčlenené len pre tých, ktorí majú potomkov? Samozrejme, že nie. Existuje mnoho spôsobov, ako sa stať rodičom, a mať vlastné deti predsa nie je podmienkou. Bezdetné páry zase môžu mať svoju identitu postavenú na niečom inom, než na tom, že som rodič.

Nemať deti neznamená byť nenormálny

Nikto iný ako vy a váš partner vám neodpovie na otázku, či mať alebo nemať deti. Isté však je, že nech sa rozhodnete akokoľvek, obe cesty môžu byť plnohodnotné a šťastné. Ak sa vás niekto chystá hodnotiť a súdiť, nezabúdajte, že je vždy ovplyvnený vlastným presvedčením a skúsenosťami. Nemať deti totiž neznamená byť nenormálny. 

 







Práve ste čítali článok: Rozhodli sme sa nemať deti

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať