Psychológ: Kedy a prečo vyhľadať jeho pomoc?

https://www.blog.mojra.sk/post/492

Navštíviť psychológa? Ani náhodou, nie som žiadny slaboch ani blázon!

Rozbehol som vlastnú firmu, oženil som sa so svojou nádhernou ženou a už čoskoro z nás bude rodina, syn by sa mal narodiť za pár mesiacov. Považujem sa za úplne normálneho človeka, s pomerne obyčajným, ale spokojným životom.


Môjmu otcovi ale nedávno diagnostikovali rakovinu. Bojuje statočne, ale je to náročné. Nielen pre neho, ale aj pre mamu a pre mňa. Bojím sa o otca, zrazu sa trápim vecami, ktoré som mu kedysi povedal, premýšľam nad tým, čo som nerobil a a čo som robiť mal. A bojím sa. Bojím sa o neho, ale – aj keď to v tejto chvíli asi bude znieť hrozne sebecky – aj o seba.


Manželka mi navrhla, aby som navštívil psychológa. Rázne som to odmietol, pripadalo mi to ako úplná hlúposť. Nahneval som sa, pretože som mal pocit, že ma má za blázna alebo za úplne neschopného chlapa. S týmto si predsa poradím úplne hravo sám.


Neporadil. Začal som dochádzať na pravidelné sedenia s psychologičkou a som veľmi rád, že ma manželka nakoniec prehovorila. Môžem rozprávať o tom, z čoho mám strach a nemusím premýšľať nad tým, či vyzerám alebo nevyzerám ako slaboch. Pomáha mi to, som na tom psychicky o mnoho lepšie a môžem byť teraz svojím rodičom konečne tiež takou oporou, akú si zaslúžia.

Toto zvládnem sám! Prečo vyhľadať pomoc psychológa?

 

Zhrňme si ešte raz fakty:

è
Navštíviť psychológa neznamená, že ste blázon.

è
Požiadať psychológa o pomoc nie je známkou slabosti. Naopak, v dnešnej dobe je skôr zarážajúce, ak sa o svoje duševné zdravie nestaráte.

Uvedomenie si, že na vaše problémy nemusíte byť sami, je prvým krokom na ceste za životom bez starostí a trápení.

 



Často sa pýtate, prečo by ste sa na psychológa mali obrátiť a čo tým získate. Existuje jednoduchá odpoveď.

 

V prvom rade vám psychológ ponúkne nezaujatý pohľad na celú situáciu, ktorý je podložený praktickými znalosťami z oblasti ľudskej psychiky. Psychológ má tiež nemalé skúsenosti s inými klientmi, ktorí sa stretávajú s rovnakým problémom ako máte vy, a je schopný tieto poznatky zúročiť počas terapie, samozrejme s prihliadnutím na vaše individuálne potreby. Vytvorí pre vás bezpečný priestor, kde budete môcť hovoriť úplne otvorene o všetkom, nad čím premýšľate, čoho sa bojíte alebo čo si prajete.

 


Dôležité!

Všetko, čo by ste radi vedeli, ale hanbili ste sa opýtať

 

 

KTO JE PSYCHOLÓG?

 

Psychológ je absolvent filozofickej fakulty v odbore psychológie s titulom Mgr. či PhDr. Oproti psychiatrovi, ktorý je lekár, vám však nemôže predpísať liekyHlavnou pracovnou náplňou psychológa je poradenstvo, psychologická diagnostika a pomoc klientovi formou individuálne nastavenej psychoterapie.

 

 

ČO MÔŽETE OČAKÁVAŤ OD PSYCHOLÓGA

…. A ČO ON OČAKÁVA OD VÁS?



 

Vo väčšine prípadov funguje všeobecná schéma: Psychológ očakáva, že sa mu zveríte s problémom, vy očakávate, že váš problém vyrieši. Je to naozaj veľmi zjednodušené, podstatou psychologickej terapie totiž nie je to, aby za vás psychológ vyriešil problém, ale aby vám ponúkol možnosti, ako to dosiahnete sami. Psychológ vám ale počas tejto cesty bude radcom, sprievodcom aj oporou. Jeho rola je nezanedbateľná, predsa je len podložená odbornými znalosťami.

 


Kedy vyhľadať pomoc psychológa?

Ak sa nechcete dostať do začarovaného kruhu, v ktorom sa kopí jeden problém na druhým, je potrebné urobiť prvý, najdôležitejší krok – pripustiť si problém a chcieť ho riešiť. A najlepšie práve pod taktovkou odborníka.

 

V akých oblastiach vám môže psychológ pomôcť:

·         Partnerské problémy: Či už sa stretávate s krízou vo vzťahu, problémami s komunikáciou, alebo  s čímkoľvek iným je vhodné navštíviť psychologickú poradňu.

 

·         Duševná choroba a poruchy: Psychológovia často pomáhajú pri liečbe závislostí, problémoch s príjmom potravy, depresiami a i.

 

·         Osobné problémy: Táto skupina je veľmi obsiahla, v podstate sem môžete zaradiť čokoľvek, čo výrazne narúša vaše fungovanie v bežnom živote, od nízkeho sebavedomia po psychosomatické ťažkosti.

 

·         Problémy detí: Pre každého rodiča je prioritou duševná pohoda jeho dieťaťa/detí, preto je odborná pomoc v tejto oblasti veľmi dôležitá. Niekedy sa rodičia na psychológa obracajú aj v relatívne banálnych prípadoch, v momente, ak nie sú si istí, či sa ich dieťa vyvíja správne. Ani vtedy nie je psychologická pomoc zanedbateľná, o to viac je potom dôležitá v momente, kedy je psychika dieťaťa naozaj vážne narušená napr. kvôli šikane, rozvodu rodičov, depresie, problémom s príjmom potravy a pod.

 


Začnite svoju starostlivosť o duševné zdravie na Mojra.sk

 

Ako na to?

 

1. Vyberte si psychológa

Prezrite si profily našich psychológovMôžete si prečítať, na aké problémy sa najčastejšie zameriavajú a hneď uvidíte aj najbližší možný termín konzultácií.

 

K dispozícii máte tým pozostávajúci z viac ako dvadsať skúsených psychológov, ktorí sa zameriavajú na širokú škálu problémov: od tých profesijných, cez vzťahové až po rôzne osobné strasti a trápenia.

 

 

2. Zvoľte typ konzultácie

Vybrať si môžete medzi e-mailovou alebo hovorovou konzultáciou (klasický telefonický rozhovor, Skype, WhatsApp, Viber…).

 

Všetky konzultácie prebiehajú online – s psychológom sa teda môžete pokojne rozprávať z pohodlia vášho domova, nie je potrebné nikam dochádzať, čo iste ušetrí váš drahocenný čas.

 

 

 

3. Objednajte sa

Cez jednoduchý formulár dokončite vašu objednávku. Ničoho sa nemusíte obávať, formulár vás vedie pekne krok po kroku, takže vždy presne viete, čo máte zadať.

 

Konzultáciu môžete mať ešte dnes, pokojne aj do hodiny. Ponúkame niekoľko voľných termínov denne - v ranných, predpoludňajších, popoludňajších aj večerných hodinách.

 

 

 

V prípade akýchkoľvek nejasností, otázok alebo nevyhovujúcich termínov nás kontaktujte na čísle +421 (0)911 226 030.


CHCEM SA OBJEDNAŤ

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Autor: Psychologická poradna | Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje? Prečo k tomu dochádza? Ako pristupovať k deťom?Mojráčkovi pribudol v triede nový spolužiak. Volá sa Marek a prestúpil k nim z inej školy. Pani učiteľka ho predstaví triede a poprosí ho, aby ostatným povedal niečo o sebe. Marek je však asi veľmi hanblivý, hovorí veľmi potichu, v zadných laviciach ho takmer nepočujú a vždy sa ošíva a má sklonenú hlavu. Pani učiteľka ho už nechce ďalej trá...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov. Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na s...

Pokračovať v čítaní

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Autor: psychologická poradňa | Reakcie žien na pozorovanie | Prečo to ženy vnímajú ako problém Otázka, ktorá už odpradávna trápi mnohé ženy a núti ich sa zamýšľať nad sebou a svojím výzorom. Prečo sa môj partner pozerá na iné ženy? Prečo po mne pozerá neznámy chlap tak žiaduco? V očiach žien môže mať takéto správanie mužov značný dopad na ich vnímanie a celkový duševný stav. Prečo je ale tomu tak?  Čo na t...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať