Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

https://www.blog.mojra.sk/post/645

Autor: psychologická poradňa | Reakcie žien na pozorovanie | Prečo to ženy vnímajú ako problém

 

Otázka, ktorá už odpradávna trápi mnohé ženy a núti ich sa zamýšľať nad sebou a svojím výzorom. Prečo sa môj partner pozerá na iné ženy? Prečo po mne pozerá neznámy chlap tak žiaduco? V očiach žien môže mať takéto správanie mužov značný dopad na ich vnímanie a celkový duševný stav. Prečo je ale tomu tak?  

Čo na to biológia a genetika?

Z biologického a evolučného hľadiska môžeme povedať, že takéto správanie mužov pramení práve skrz to, že ide o silný inštinkt pre splodenie zdravého potomstva. V minulosti u našich predkoch bolo známe že si vyberali partnerky podľa toho, ktorú pokladali za najplodnejšiu a najschopnejšiu postarať sa o potomkov, čo znamená že im išlo o zachovanie ľudského druhu. Plnšie a výraznejšie krivky sú symbolom plodnosti žien, a neraz mužov lákajú práve ženy, ktoré disponujú takýmito tvarmi alebo sú jednoducho atraktívne na pohľad. Samozrejme ide o prirodzenú príťažlivosť mužov k ženám. Svet mužov je vnímaní prevažne cez vizuálnu stránku a tým pádom ich prirodzene priťahuje krása. Takýto pohľad môže vyvolať u mužov príjemné pocity a dokonca aj zvýšiť hladinu testosterónu. Testosterón ako mužský hormón súvisí so sexuálnym putom a túžbou, čo v závere môže ovplyvňovať tendenciu ,,pokukovania“ po ženách.


Ak berieme do úvahy sociálne faktory, môžeme sa odraziť od toho, že muži  sú ovplyvnení spoločenskými normami a očakávaniami, ktoré hovoria že je pozeranie sa na atraktívne ženy  ,,normálne“. Média a reklamy často zobrazujú ženy ako sexuálne objekty, čo môže posilňovať túto tendenciu.

 

Typy reakcií žien na pohľady...

Reakcie žien na pozorovanie sa môžu líšiť v závislosti od viacerých faktorov:

  • Žena je mužom pozorovaná
  • Partner pozoruje inú ženu


Pokiaľ vnímame pohľad zo strany ženy, ktorá je pozorovaná cudzím chlapom, vo viacerých prípadoch sa takáto žena môže cítiť nepríjemné, a dokonca si to môže  vysvetliť ako formu sexuálneho obťažovania. Taktiež môže ,,pokukovanie“ viesť k nežiadúcemu správaniu ako je verbálne obťažovanie či fyzický kontakt, ktorý nemusí byť príjemný a môže ženu znervózniť a zneistiť. V dnešnom svete sú ženy objektivizované, a v takomto prípade sa pozornosť zameriava skôr na ich fyzické ako na duševné vlastnosti a schopnosti. Mužské oko teda zablúdi na vonkajšiu stránku ženy a nie na jej vnútornú.  Samozrejme že nie každé ,,pokukovanie“ musí byť vnímané alebo myslené len negatívne, ale naopak to môže byť s rešpektom a obdivom ku pozorovanej.  

 

Prečo to ženy vnímajú ako problém?


Možný dopad na vnímanie ženy a jej duševné zdravie...

Problém nastáva aj pokiaľ ide o ,,pokukovanie“ po inej žene v partnerskom vzťahu. Ženský pohľad je na takéto správanie vo väčšine negatívny a často krát sprevádzaný aj hádkami alebo rôznymi výčitkami na osobu partnera. Zo psychologického hľadiska môžu mať mužské pohľady po iných ženách pre ich partnerky dopad na ich duševné zdravie a psychiku. Rovnako má negatívny vplyv na zdravé sebavnímanie a duševne zdravie žien aj objektivizácia s ktorou sa v spoločnosti stretávame dosť často, ako bolo spomenuté už vyššie.


Pokiaľ berieme do úvahy partnerove pozorovanie inej ženy, voči partnerkám  to nemusí byť vždy morálne. Takéto viditeľné ,,pokukovanie“ partnera, si ženy častokrát vysvetľujú ako niečo čo im uberá na ich vlastnej atraktivite a berú to ako porovnávanie s inými ženami. Môžu teda pociťovať:

  • Frustráciu a hnev
  • Negatívne ovplyvnenie sebavedomia
  • Pokles na dôvere
  • Žiarlivosť


O tomto svedčia aj rôzne psychologické štúdie, ktoré boli zamerané práve na takéto správanie a vplyv na duševné prežívanie žien. Štúdia z roku 2014 zistila, že ženy, ktorých partneri ,,pokukovali“ po druhých ženách, mali výrazne nižšie sebavedomie a boli náchylnejšie k depresii. Ďalšie výskumy poukázali aj na to že ,,pokukovanie“ môže viesť k zníženiu sexuálnej túžby, problémom v sexuálnom živote páru, ale aj k narušeniu vzájomnej dôvery vo vzťahu a k zvýšenému riziku nevery medzi partnermi.


Mužská pozornosť...

Prirodzene ako ženy, tak aj muži túžia po pozornosti. Môžeme sa domnievať, že práve pozorovaním iných žien očakávajú pozornosť aj z opačnej strany.


Skrz psychologické faktory, menej sebavedomí muži alebo muži, ktorí sa cítia byť neistí vo svojich vzťahoch majú väčšiu tendenciu pokukovania po iných ženách. Môže to byť rovnako aj prejav ich túžby po hľadaní alternatívnej partnerky.


Pokiaľ je pohľad z opačnej strany opätovaný a úprimný chlap sa cíti byť príťažlivý a mužný pre svoje okolie, čiže mu prirodzene stúpa jeho sebavedomie a sebavnímanie.

 

Aký je teda záver?

Áno pokukovanie je nepríjemné ak ste ,okukávaná“ ale aj ak Váš partner pokukuje po druhých dámach. Ako sa ale vyvarovať tomu, keď sa Váš partner ohliadne po inej žene ? Koniec koncov vo väčšine prípadov za tým netreba hľadať nič zlé, viacero mužov si svoje spávanie ani nemusí uvedomovať a jednoducho uhýba pohľadom na ženu oproti.


Tak či onak nie je väčšinou pre mužov takéto ,,pozorovanie“ iných žien nijako opodstatnené a muži to skrátka robia preto, že je to pre nich prirodzené. Samozrejme že všade na svete sa nájdu ženy, ktoré sú krajšie ako vy alebo ako vaša partnerka. Ale to je v poriadku, každý sme predsa jedineční. Avšak to neznamená, že nie ste pre vášho partnera atraktívnou osobou, ktorú miluje a rozhodol sa byť práve preto s vami. V neposlednom rade by si však mali aj muži uvedomiť, že ich partnerka môže takéto správanie vnímať naozaj ťažšie a môže to podrývať jej sebavedomie. Práve kvôli takýmto veciam by mala vládnuť vo vzťahu vzájomná podpora, empatia a rešpekt medzi partnermi. Rovnako tak by malo byť každé takéto správanie  vysvetlené a vydiskutované medzi partnermi, aby nedochádzalo k neželaným záverom a negatívnym myšlienkam.

 

 








Práve ste čítali článok: Prečo sa muži pozerajú po iných ženách?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Autor: Psychologická poradna | Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje? Prečo k tomu dochádza? Ako pristupovať k deťom?Mojráčkovi pribudol v triede nový spolužiak. Volá sa Marek a prestúpil k nim z inej školy. Pani učiteľka ho predstaví triede a poprosí ho, aby ostatným povedal niečo o sebe. Marek je však asi veľmi hanblivý, hovorí veľmi potichu, v zadných laviciach ho takmer nepočujú a vždy sa ošíva a má sklonenú hlavu. Pani učiteľka ho už nechce ďalej trá...

Pokračovať v čítaní

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Autor: psychologická poradňa | Komplexy z detstva | Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať? | Čo spôsobuje že mám komplexy z detstva? | Tipy pre rodičov Komplexy chápeme v psychológií ako nejakú skupinu myšlienok, spomienok a emócií, ktoré sú zväčša nevedomé a spájajú sa s určitou negatívnou skúsenosťou, ktorou sme si v našom živote prešli. To že máme komplexy si často neuvedomujeme, no napriek tomu vplývajú na na...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať