Ako zistiť, že potrebujete pomoc psychológa?

https://www.blog.mojra.sk/post/487

 

Najčastejšie ľudia tápu v týchto oblastiach:

·        Akými problémami sa psychológovia zaoberajú?

·        Komu môže psychológ pomôcť?

·        Je môj problém dostatočne vážny na to, aby som s ním navštívil odborníka?

 

S čím pomôže psychológ

Najprv sa pozrieme na to, v akých oblastiach vám psychológ môže pomôcť. 

 

Vzťahové problémy

Ľudia sa na psychológov často obracajú, ak sa u nich objavia problémy vo vzťahoch. Môže pritom ísť o vzťahy partnerské, rodinné ale napríklad aj priateľské. Veľkou témou v tejto oblasti býva nevera a ďalej potom manželské krízy alebo napríklad výchovné problémy.

 

Osobné problémy

Psychológ môže tiež pomôcť s celou škálou osobných problémov: od straty sebavedomia cez riešenie ťažkých životných situácií až po sebarozvoj. Môže sa jednať o každodenné starostináhlu udalosť alebo niečo, čo riešite možno už niekoľko rokov.

 

Profesijné problémy

V práci ľudia trávia väčšinu svojho dňa, a tak je jasné, že je pre psychiku človeka dôležité, aby sa v zamestnaní cítil dobre a príjemne. Na psychológa sa preto môžete obrátiť aj s profesijnými problémami – či už ide vzťahy na pracoviskuvoľbu povolania alebo otázky kariérneho rozvoja a nových pracovných ponúk.

 

Duševné choroby

V neposlednom rade sa psychológ venuje samozrejme aj duševným chorobám, akými sú napríklad rôzne poruchy osobnosti, problematika závislostí, poruchy príjmu potravy,  poruchy nálady a tiež depresie, úzkosti či fóbie.

 

 

Psychológ x Psychiater
Pozor! Ľudia si týchto dvoch odborníkov stále pletú. Aký je rozdiel medzí psychológom a psychiatrom? Psychiater je lekár a môže teda upravovať a predpisovať lieky. Psychológ nie je lekár, lieky teda upravovať nemôže. Pracuje pomocou poradenských rozhovorov, krízovej intervencie či dlhodobých terapií.

 

Komu pomáha psychológ?

Psychológ môže pomôcť nielen dospelým, ale aj deťom. Tie často trápia napríklad problémy v škole, strata kamarátov a bohužiaľ ani tým najmenším sa nevyhýbajú náročné životné situácie a psychické ochorenia. Existujú psychológovia, ktorí sa zameriavajú priamo na prácu s deťmi.

 

Psychologické poradenstvo je určené nie len jednotlivcom, ale aj párom alebo napríklad rovno celej rodine. Vždy záleží na konkrétnom type problému.

Kedy navštíviť psychológa?

Kedy teda vyhľadať pomoc psychológa? Psychológ sa stará o vašu psychiku, dušu, myseľ. Kedykoľvek teda prežívate niečo, čo dáva vašej psychike zabrať, čo vás trápi alebo vyčerpáva, môžete sa na psychológa obrátiť.

 

Najmä v prípade, ak vás dlhodobo niečo ťaží, situácia sa nezlepšuje (naopak sa napríklad zhoršuje) a nedarí sa vám ju žiadnymi prostriedkami vyriešiť – v tom prípade môže byť návšteva psychológa naozaj tou najlepšou voľbou

 

Ľudia sa často trápia tým, či je ich problém dostatočne veľký na to, aby vyhľadali pomoc odborníka. Neexistujú malé problémy! Každý si zaslúži psychickú pohodu.


Ak si neviete rady…

Ak si neviete rady a stále trochu tápete, či pomoc psychológa vyhľadať alebo nie, radi vám s tým pomôžeme. Môžete využiť našu telefonickú podporu (+421 (0)911 226 030) alebo napísať e-mail na adresu poradna@mojra.sk.  Technická podpora je vám tiež k dispozícii na chate, ktorý nájdete v pravom dolnom rohu na našich webových stránkach. Stačí, ak stručne popíšete váš problém a my vyhľadáme psychológa priamo pre vás, pomôžeme s objednávkou a objasníme všetky otázky a nejasnosti týkajúce sa psychologickej konzultácie.

 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Mojráček: Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje?

Autor: Psychologická poradna | Čo robiť, keď sa dieťa samopoškodzuje? Prečo k tomu dochádza? Ako pristupovať k deťom?Mojráčkovi pribudol v triede nový spolužiak. Volá sa Marek a prestúpil k nim z inej školy. Pani učiteľka ho predstaví triede a poprosí ho, aby ostatným povedal niečo o sebe. Marek je však asi veľmi hanblivý, hovorí veľmi potichu, v zadných laviciach ho takmer nepočujú a vždy sa ošíva a má sklonenú hlavu. Pani učiteľka ho už nechce ďalej trá...

Pokračovať v čítaní

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Komplexy z detstva: Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať?

Autor: psychologická poradňa | Komplexy z detstva | Ako nás ovplyvňujú a ako sa s nimi vysporiadať? | Čo spôsobuje že mám komplexy z detstva? | Tipy pre rodičov Komplexy chápeme v psychológií ako nejakú skupinu myšlienok, spomienok a emócií, ktoré sú zväčša nevedomé a spájajú sa s určitou negatívnou skúsenosťou, ktorou sme si v našom živote prešli. To že máme komplexy si často neuvedomujeme, no napriek tomu vplývajú na na...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať