Ako sa vyrovnať so zmenou tela po pôrode?

https://www.blog.mojra.sk/post/644

Autor: psychologická poradňa | Sex a intímny život po pôrode | Sebaláska po pôrode

 

Pôrod je jedna z najkrajších udalostí v živote ženy. Zrodenie nového človeka a status matky je vec po ktorej túži takmer každá žena. Samozrejme takýto zázrak zrodenia si pýta od ženy určitú daň.


Zmena vzhľadu sa podpíše asi na každej jednej rodičke, čo môže ženám po pôrode uberať na ich sebavedomí a sebadôvere. Pribúdajúce kilá, strie na pokožke, tehotenské fľaky ... Toto všetko má určitý dopad na vnímanie krásy a psychiku ženy.



Až 80% žien podľa štúdie publikovanej v časopise ,,Body Image“, je po pôrode nespokojných so svojím telom. Štúdia tiež zistila, že tieto pocity nespokojnosti môžu pretrvávať aj nasledujúce roky po pôrode. Ženy si teda priznajú, že sa po pôrode necítia vo svojom tele tak dobre ako pred pôrodom a tehotenstvom. Všímajú si na sebe kilá navyše a aj chybičky krásy, ktoré so sebou tehotenstvo prináša.


SEX A INTÍMNY ŽIVOT – po pôrode

  • Ženy sa cítia nepríťažlivo, sex odmietajú
  • Ak sú pre manžela príťažlivé, často mužom neveria
  • Vyššia hmotnosť
  • Hodnota ženy neklesá
  • Manžel vníma aj psychickú a duševnú krásu a nie len zovňajšok
  • Ste matka jeho dieťaťa – váži si Vás viacej ako doteraz
  • Nedokonalosti = láske sú jedno


Nespokojnosť so svojím telom po pôrode môže mať hlboký vplyv na partnerský vzťah ženy. Pocit neatraktívnosti a hanby z vlastného tela môže viesť k odmietaniu sexuálneho styku, zhoršeniu komunikácie a narastaniu napätia. Je dôležité si uvedomiť, že tieto problémy nie sú spôsobené partnerom a on za ne nenesie zodpovednosť. Váš partner vás miluje a akceptuje takú, aká ste, aj s "chybičkami krásy".


Prekonanie týchto ťažkostí vo vzťahu:

  • Otvorená komunikácia: Je dôležité otvorene a úprimne hovoriť s partnerom o svojich pocitoch a obavách. S otvorenou komunikáciou, vzájomnou podporou a trochou trpezlivosti môžete prekonať aj tieto ťažkosti a posilniť váš partnerský vzťah.
  • Podpora partnera: Partnerova pochvala, povzbudenie a láskyplné slová vám pomôžu cítiť sa sebavedomejšie a príťažlivejšie. Rovnako ak zaznie pochvala zo strany partnera.
  • Profesionálna pomoc: Ak sa Vám nedarí tieto problémy prekonať spolu s partnerom, obráťte sa na psychológa alebo terapeuta, ktorý Vám pomôže spracovať Vaše emócie a posilniť sebavedomie.
  • Zameranie na pozitíva: Namiesto sústredenia sa na nedostatky, zamerajte sa radšej na svoje silné stránky a na to, čo Vás robí výnimočnou.
  • Trpezlivosť: Zmena vnímania vlastného tela a budovanie sebavedomia si vyžaduje čas a trpezlivosť. Netreba sa báť a hneď sa vzdávať.

 

Sebaláska po pôrode – Dôležitá ingrediencia pre šťastnú matku a dieťa

Ako v bežnom živote tak aj v živote po pôrode je sebaláska k sebe samej veľmi dôležitá. Sebavedomie ženy by sa malo so statusom matky zvyšovať a nie znižovať. Sebaláska je kľúčová pre pohodu a zdravie každej jednej ženy, a to obzvlášť po pôrode.


Prečo je sebaláska po pôrode taká dôležitá?

  • Zvýšené sebavedomie: Počas tehotenstva a pôrodu prechádza telo ženy dramatickými zmenami. Sebaláska vám pomôže tieto zmeny vnímať ako prirodzenú súčasť materstva a oslavovať zázrak, ktorý ste stvorili – nový život.
  • Lepšia psychická pohoda: Sebaláska posilňuje odolnosť voči stresu a úzkosti, ktoré sa bežne vyskytujú u novopečených mamičiek.
  • Vplyv na materské správanie: Sebavedomá a vyrovnaná matka je lepšou oporou pre svoje dieťa a buduje si s ním pevné a zdravé puto.
  • Zníženie rizika popôrodnej depresie: Sebaláska je dôležitým faktorom prevencie a liečby tejto závažnej poruchy.

 

Ako si posilniť sebalásku po pôrode?

  • Prijmite svoje telo: Počas tehotenstva a pôrodu sa vaše telo úžasným spôsobom prispôsobilo novej úlohe. Nebojte sa oslavovať jeho krivky a jazvy ako symbol sily a krásy.
  • Starajte sa o seba: Doprajte si čas na relax, zdravé stravovanie a cvičenie. Aj krátke chvíle pre seba vám dodajú energiu a vitalitu.
  • Hľadajte podporu: Nebojte sa požiadať o pomoc partnera, rodinu, priateľov alebo podporné skupiny pre matky.
  • Vizualizujte si svoje ciele: Predstavte si seba samu ako sebavedomú a spokojnú matku a každý deň robte malé kroky k tomuto cieľu.
  • Neporovnávajte sa s ostatnými: Každá žena je jedinečná a prežíva materstvo svojim vlastným spôsobom.
  • Oslavujte svoje úspechy: Aj malé víťazstvá v každodennom živote si zaslúžia pochvalu a uznanie.


Psycholog Offline

MA Gordana Mišković

Sebavedomie

Najbližšie termíny: 30.07.2024

Psycholog Offline

Mgr. Marcela Krejčí

Sebavedomie

Najbližšie termíny: 02.08.2024


Doprajte si čas pre seba

Materstvo je náročná, no zároveň krásna etapa v živote ženy. Popri starostlivosti o novorodenca je dôležité, aby si mama našla čas aj pre seba, aby si zachovala psychickú pohodu a energiu.


Oporu môže nájsť v rodine, u partnera, priateľov, či v podporných skupinách pre matky. Rozdelenie úloh v domácnosti a starostlivosti o bábätko s partnerom, delegovanie úloh a plánovanie dopredu uľahčí zvládnutie každodenných povinností. Obnova kontaktov s kamarátkami a s inými matkami je rovnako prospešná ako návšteva u psychológa. Čas na kávu alebo čaj s niekým kto Vám je blízky je účinná pri odreagovaní sa od náročnej role matky.


V krátkych chvíľach, keď bábätko spí, si mama môže dopriať oddych, relax, zábavu, či aktivitu, ktorá ju baví. Nemala by zabúdať na zdravú stravu, dostatok spánku a cvičenie (napríklad joga), ktoré prispievajú k fyzickej a psychickej pohode.


V prípade pocitu zahltenia stresom, úzkosťou, alebo depresiou, je dôležité požiadať o pomoc psychológa. Matky po pôrode môžu trpieť aj popôrodnou depresiou, kedy je vyhľadanie odbornej pomoci viac než nutné. Práve prevenciou pred depresiou sú pomoc é faktory ktoré spomíname vyššie.


Nemali by sme zabúdať ani na to, že spokojná a vyrovnaná mama je predpokladom pre šťastné a zdravé dieťa.

 

Malá daň za krásu

Tehotenstvo a pôrod prinášajú do života ženy zázrak nového života. Aj keď sa s ním spájajú aj drobné nedostatky, ako sú strie či vyťahaná koža, sú to len malé dane za túto nesmiernu krásu a privilégium. Tieto stopy sú pripomienkou úžasnej cesty materstva a sily ženského tela.


Namiesto toho, aby sme sa zamerali na nedokonalosti, môžeme sa s hrdosťou pozerať na svoje telo ako na chrám, v ktorom sa zrodil nový život. Strie a vyťahaná koža sú len vizuálnym odrazom hlbokej lásky a obetavosti, ktorú ste venovali materskej úlohe.


Pamätajte, že krása nespočíva len v dokonalom vzhľade. Pravá krása pramení zvnútra, z lásky, sily a odhodlania, ktoré ste preukázali ako matka.


Je prirodzené, že po pôrode sa tieto "chybičky krásy" stávajú súčasťou materstva a nemali by ovplyvňovať vaše zdravé sebavnímanie a sebavedomie. Vnímajte ich ako symbol sily a hrdosti na to, čo ste pre svoje dieťa dokázali.


Pamätajte, že sebaláska je cesta, nie cieľ. Dôležité je, aby ste sa na nej neustále posúvali vpred a boli k sebe samým láskavé a trpezlivé.

 


Zaujímavosti na záver:
  • V niektorých krajinách existuje tzv. "šestonedelie", kedy má žena po pôrode šesť týždňov na to, aby sa zotavila a zvykla si na novú rolu matky.
  • Na Slovensku máme mnoho podporných skupín pre matky, kde sa môžu stretnúť, podeliť sa o svoje skúsenosti a získať rady a podporu.
  • Existujú aj online zdroje, ktoré ponúkajú informácie a rady pre matky o psychológii a rodičovstve.

 








Práve ste čítali článok: Ako sa vyrovnať so zmenou tela po pôrode?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Ako hovoriť s deťmi o sexe a sexualite

Autor: psychologická poradňa | Tipy pre rodičov ako hovoriť s deťmi o sexeSex a sexualita sú témy, ktoré sú vo väčšine spoločnosti tabu. Hovoriť s deťmi o sexe môže byť pre rodičov náročné, ide však o konverzáciu, ktorú je dôležité viesť so svojimi deťmi. Ako a kedy je najvhodnejší čas začať sa rozprávať so svojimi deťmi o sexe a sexualite? Komunikácia je základom Medzi najdôležitejšie veci v...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať