Mojráček: Čo robiť, keď má dieťa nočné mory?

https://www.blog.mojra.sk/post/659

Autor: Psychologická poradňa | Prečo majú deti nočné mory? Ako im pomôcť, aby nemali zlé sny?


U Mojráčka doma už dlhšie býva jeho sesternica Alica. Bola u nich celé leto na prázdninách, aby si precvičila cudzí jazyk. No a nedávno sa teta Matilda rozhodla, že sa presťahujú s celou rodinou len o dve ulice ďalej, ako býva Mojráček so svojou mamou a ockom. Sťahovanie však nie je také jednoduché, teta Matilda musí vybaviť množstvo vecí a tiež sa musí opraviť dom, ktorý kúpili. A kým sa dokončí izbička pre Alicu a jej malého brata, obaja zostávajú u Mojráčka v hosťovskej izbe. 


V poslednom čase sa však nikto veľmi nevyspí. Alici sa totiž snívajú zlé sny a kričí zo spánku. Každú noc sa jej sníva o tej istej príšere a svojím krikom a plačom budí brata, Mojráčka aj jeho rodičov. Ráno sú potom všetci mrzutí z toho, že sa opäť poriadne nevyspali. Alici vraj vždy pomáhalo spať s mamičkou v posteli, ale teraz sa k nej nemôže pritúliť. Pri raňajkách sa teda snažia vymyslieť, ako jej pomôcť s nočnými morami, pretože takto sa to už dlho vydržať nedá. Mojráček ponúkol Alici, že si môže dať k posteli jeho baterku, aby si mohla posvietiť vždy, keď sa v noci zobudí a bude sa báť. Mojráčkova mamička zavolala tete Matilde, aby poslala Alici deku, pod ktorou sa vždy spolu schovávali, keď bola búrka. K tej sa potom bude môcť v noci pritúliť a bude jej pripomínať mamičku, ktorá s ňou teraz nemôže byť.


Prešlo niekoľko dní, ale Alicu stále trápili nočné mory. „To nie je len tak,“ premýšľala jedného rána Mojráčkova mamička, „niečo za tým musí byť. Vyskúšali sme všetko, čo sa dalo, ale Alicu to strašidlo stále prenasleduje. A stále sa jej sníva to isté.“ Mamička sa teda spýtala svojich kamarátok, či nevedia nejako poradiť. Každá z nich poradila niečo iné, ale vždy sa to skončilo tým, že musí zistiť, čoho a prečo sa Alica bojí. Večer sa o tom rozprávala s oteckom, keď si Mojráček práve išiel po pohár vody a vypočul si ich. „Mami?“ opýtal sa Mojráček z kuchyne, „a nemôže mať Alica nočné mory kvôli filmu? Oni totiž s kamarátkou pozerajú nejaký seriál, pri ktorom sa vraj vždy bojí.“ Mamička sa na to Alice na druhý deň ráno spýtala a naozaj, s kamarátkou pozerali strašidelný seriál a Alica nechce vyzerať ako strachopud, preto svojej kamarátke nikdy nepovedala, že potom ju tá príšera straší v snoch.


Mojráčkova mamička teda zavolala kamarátkinej mamičke a poprosila ju, aby dievčatám nedovolila pozerať ten seriál. Pomohlo to a po čase už Alicu nočné mory netrápili.



 

Tipy pre rodičov:

  • Ak sa dieťa budí zo spánku kvôli nočným morám, je dôležité byť pri ňom a upokojiť ho. 
  • Nočné mory obvykle vznikajú v dôsledku nejakého nepríjemného zážitku/nevhodnej rozprávky, preto je dobré dohliadať na to, čo vaše dieťa v televízii sleduje.
  • Aby sa dieťa cítilo bezpečnejšie, zaobstarajte mu nočné svetielko. Môžete mu tiež dať k posteli detskú pestúnku, prostredníctvom ktorej vás môže zavolať. 
  • Deti môžu mať aj nočné hrôzy, tie sú podobné nočným morám, sprevádza ich krik, pohyby končatín, vstávanie z postele. Dieťa môže tiež zrýchlene dýchať, byť spotené. Pri nočných hrôzach dieťa nie je úplne bdelé, neodporúča sa ho budiť, skôr len kontrolovať, aby si neublížilo. Tieto stavy odznejú približne do 30 minút. Po prebudení si dieťa nepamätá, čo sa mu snívalo. 
  • Odporúčame, aby dieťa nechodilo spať preťažené, malo pravidelný spánkový režim a pomôcť môžu aj relaxačné techniky a dychové cvičenia. 


Text vznikol v spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psychologičkou online poradne MOJRA.


 








Právě jste čítali článok: Mojráček: Čo robiť, keď má dieťa nočné mory?

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Medzigeneračná komunikácia: Ako preklenúť rozdiely a budovať silné vzťahy medzi generáciami

Autor: psychologická poradňa | Rodina a medzigeneračná komunikácia  | Ako zlepšiť medzigeneračnú komunikáciu? Fenomén ,,medzigeneračná komunikácia“ naberá v súčasnej dobe na dôležitosti, pretože sa nielen na pracoviskách, v rodinách a v spoločnosti stretávajú generácie, ktoré majú odlišné skúsenosti a názory na svet. V medzigeneračnej komunikácií je kľúčom schopnosť porozumieť rozdielom, ktoré sa naskytajú, a n...

Pokračovať v čítaní

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Podpora duševného zdravia detí, v období školského stresu: Čo môžu rodičia urobiť?

Autor: psychologická poradňa | zvládanie stresu u detí  | tipy psychológa pre rodičov | podpora duševného zdravia detí ,,Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ Mignon McLaughlin  Podpora duševného zdravia detí v čase školy a školského stresu patrí medzi hlavné úlohy, ktoré rodičia musia riešiť v súčasnom rýchlo sa meniacom a náročnom vzdelávacom prostredí. Škola prináša pre deti celý rad výziev, od ...

Pokračovať v čítaní

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Ako nájsť rovnováhu: Škola, koníčky a voľný čas

Autor: psychologická poradňa | Rady pre rodičov a študentov | Tipy na lepšiu organizáciu času pre rodičov a študentovVyváženie času medzi školskými povinnosťami, koníčkami a odpočinkom predstavuje jednu z najväčších výziev, s ktorými sa študenti stretávajú. Zatiaľ, čo školský prospech je nepochybne dôležitý, rovnako významný je aj osobný rozvoj, zdravie a spokojnosť študenta. V dnešnom rýchlo meniacom sa svete je schopnosť efektívne ria...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať