Fenomén zvaný psychosomatika

https://www.blog.mojra.sk/post/608

Psychosomatiku je možné popísať ako stav, kedy sa psychická nerovnováha premieta do reálnych fyzických príznakov. Množstvo banálnych aj vážnejších zdravotných komplikácií totiž vzniká v dôsledku stresu, napätých vzťahov a celkovej psychickej nepohody. V týchto prípadoch vám nepomôže množstvo lekárskych vyšetrení, ani najlepšia medikácia, ale skôr správne zameraná terapia. Dokonca aj niektorí odborníci sa zhodujú na tom, že občas je nutné, hľadať ohnisko problémov iným spôsobom, ako pomocou opakovaných röntgenov a odberov krvi. 


Ako psychosomatika funguje?

Pojem psychosomatika je vlastne zložený z dvoch gréckych slov psyché (duša) a soma (telo). Tieto dve zložky nášho „ja“ na seba neustále pôsobia a ovplyvňujú sa navzájom. Množstvo odborníkov tvrdí, že ak nejaký problém sužuje našu psychiku, tá sa snaží ochrániť telo tým, že na to upozorní fyzickými príznakmi.


Na základe týchto prejavov by sme sa mali zastaviť a trochu viac sa venovať nielen fyzickému zdraviu, ale aj tomu duševnému. Povoliť po psychickej stránke, nezaťažovať sa natoľko, prípadne vyriešiť vzťahové problémy, ktoré do nášho života prinášajú tenziu. Nemožno tieto varovania ponechať bez povšimnutia. Pokiaľ sa totiž rozhodneme príznaky ignorovať, môžu sa postupne zhoršovať a dostať chronickú podobu. Podceňovanie zdravotného stavu je tak trochu fenoménom dnešnej doby, ktorá je uponáhľaná, plná stresu a nedostatku času. Všetci sme sa naučili si problémy buď nepripúšťať alebo ich riešenie odkladať na dobu neurčitú.


Pýtate sa, aké psychické faktory môžu stáť za vznikom ochorení? Uvádzame najčastejšie z nich:

  • Psychické vypätie dlhodobého charakteru
  • Málo času na odpočinok, relaxáciu
  • Nedostatok spánku, zlé spánkové návyky
  • Komplikované a stresujúce vzťahy – v rodine aj na pracovisku
  • Veľmi stresujúce zamestnanie
  • Workoholizmus


Psychosomatické choroby

Fyzické príznaky, ktoré môže vyvolať dlhodobá psychická záťaž, sú rôzne. Niektoré výskumy dokazujú, že chronický stres môže predchádzať vzniku rakoviny a nádorových ochorení. V prvých fázach sa však prejavuje v zdanlivo obyčajných chorobách ako je časté prechladnutie, nádcha, bolesti hrdla, chrbta či hlavy. Lekári sa tiež zhodujú na tom, že psychosomatika môže stáť za dermatologickými ťažkosťami. Takže ak sa vám z ničoho nič objaví akné, žihľavka alebo iné kožné vyrážky, na vine môže byť práve vaše psychické vypätie. Dlhodobý stres môže tiež predchádzať: poruchám tráviaceho traktu, gynekologickým problémom, alergiám alebo vzniku astmy. 


Diagnostika

O tejto téme sa v poslednej dobe začína viac a viac hovoriť, ale väčšina lekárov sa stále sústreďuje na liečbu vonkajších prejavov ochorenia. Často sa však nedarí nájsť konkrétnu medicínsku príčinu, pretože príznaky sa môžu rôzniť, môžu sa objavovať nepravidelne a zdanlivo bezdôvodne sa môžu zlepšovať či zhoršovať. Títo jedinci bývajú často mylne označovaní ako hypochondri.


Je veľmi dôležité, zaujímať sa aj o pacientov životný štýl, nie iba o zdravotnú anamnézu. Dôležitým faktorom sú pacientove rodinné vzťahy a tiež zamestnanie. Lekár by sa mal sústrediť aj na to, v akej situácii sa dotyčný momentálne nachádza, či ho v minulosti nestretli nejaké traumy a stresujúce udalosti. Pokiaľ sa lekár sám psychosomatikou nezaoberá, je vhodné mať po ruke psychológa, ktorý už bude vedieť čo ďalej.


Psychosomatická liečba

Liečba začína už vhodne vedeným pohovorom, počas ktorého lekár alebo psychológ zmapuje a vyhodnotí pacientov stav a udalosti, ktoré za ním môžu stáť. Následne je vhodné tieto momenty s pacientom prebrať a namotivovať ho na ich riešenie.


V mnohých prípadoch zvládneme svoje problémy vyriešiť sami, stačí nás len postrčiť správnym smerom. Niektoré životné prekážky však môžu byť nad naše sily a v tomto momente je ten najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc v podobe psychológa či psychoterapeuta. Vhodne zameraná terapia nám dopomôže k zmene životného štýlu a k vyváženiu nášho psychického i fyzického stavu. Okrem iného sa na terapii tiež môžeme naučiť základy relaxácie, ktoré je možné následne využiť na zlepšenie nášho zdravia. 


Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Psychosomatické problémy

Najbližšie termíny: 27.07.2024








Práve ste si prečítali článok:: Fenomén zvaný psychosomatika 

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

Časopis Mojráček: Prvé vydanie ZADARMO

S postavičkou Mojráčka sa už nejaký čas stretávate na našom blogu. Sme nadšení, že vám môžeme oznámiť veľkú novinku. Práve sme vydali prvé číslo nášho nového časopisu pre deti a rodičov – MOJRÁČEK v slovenskom jazyku. Tento časopis bude vychádzať pravidelne 4x do roka a obsahuje vybrané príbehy pre deti, tipy pre rodičov a ešte niečo navyše.MOJRÁČEK vznikol z lásky k deťom, túžby podporovať ich aj ich rodičov. Je to spoločník, ktorý vás pr...

Pokračovať v čítaní

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Mojráček: Rady pre deti aj rodičov

Autor: Psychologická poradňa | Mojráček: Duševný sprievodca pre malých hrdinov a ich rodičov. Mnohí si myslia, že detský svet je bezstarostný, plný hier a dobrodružstiev. Bohužiaľ aj deti majú svoje bolesti, svoje trápenia, pred ktorými ich ani najmilujúcejší rodič nedokáže ochrániť. Alebo ich možno práve spôsobili, či už nevedomky, alebo úmyselne.Deti sa s problémami nevedia vyrovnať tak, ako dospelí. Nemajú toľko skúseností a boja sa. Ruku na s...

Pokračovať v čítaní

Stres a jeho vplyv na fyzické a duševné zdravie

Stres a jeho vplyv na fyzické a duševné zdravie

Máte niekedy pocit, akoby váš život bol plný napätia, ktoré sa z vás len tak nechce vytratiť? Nie ste sami. Stres je tým tichým spoločníkom, ktorý sa často nečakane objavuje v našom živote. Či už ide o prácu, rodinu alebo len o každodenné situácie, môže nás zaskočiť a ovplyvniť tak naše celkové zdravie. Ako však so stresom efektívne bojovať a nenechať sa ním spútať? Tento článok je sprievodcom, ktorý vám ukáže, ako na to. Získate prehľad o tom...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať