Ako objednať dieťa k psychológovi

https://www.blog.mojra.sk/post/527

Návšteva psychológa je veľmi citlivá téma. Najmä v prípade detí sa nad všetkým vznáša veľa otáznikov. Je potrebné ísť s dieťaťom k psychológovi? Kedy by sme ako rodičia nemali návštevu psychológa odkladať? Aké máme možnosti? Nie je na to naše dieťa ešte príliš malé?.... Poďme sa tomu pozrieť na zúbok.


Mnohí rodičia nevedia, aký je rozdiel medzi psychológom a psychiatrom, preto mi dovoľte, krátko vám to objasniť. Kým PSYCHIATER je lekár, ktorý môže dieťaťu stanoviť diagnózu a v prípade potreby predpísať lieky, PSYCHOLÓG je človek, ktorý sa s dieťaťom rozpráva, hrá sa s mladšími deťmi a zúčastňuje sa zaujímavých aktivít. So súhlasom rodičov môže psychológ vykonávať aj psychologické vyšetrenia dieťaťa.

 

Prvá návšteva psychológa: s doťatom, alebo bez?

Rozhodnutie závisí od konkrétnej situácie, veku dieťaťa, dôvodov, prečo ste sa rozhodli vyhľadať detského psychológa a od samotného prístupu daného psychológa.

Psychológovia často preferujú (alebo vyžadujú) najprv kontakt so samotnými rodičmi. Pre psychológa je dôležité, aby sa čo najpodrobnejšie oboznámil so situáciou, ktorú riešite, s vaším pohľadom ako rodičov, s anamnézou dieťaťa, s vašou rodinnou situáciou atď. Niekedy stačí niekoľko minút rozhovoru s rodičmi pred samotnou konzultáciou s dieťaťom. Inokedy si psychológ pre rodičov vyhradí celú prvú konzultáciu.

 

Pri deťoch mladších ako 15 rokov musí s konzultáciou vždy súhlasiť zákonný zástupca.

 

3 jednoduché kroky ku konzultácii


Nájdite správneho psychológa

Výber psychológa nie je jednoduchý. Na začiatok si urobte prieskum možností, ktoré máte. Ujasnite si, čo od psychológa požadujete a očakávate, akú špecializáciu by mal mať atď. Informácie môžete vyhľadať na internete alebo sa opýtať známych či detského lekára.


Objednajte konzultáciu

Vybrali ste si psychológa? Napíšte mu e-mail alebo zavolajte do poradne a dohodnite si termín konzultácie. Ak hľadáte pomoc bez dlhého čakania, využite online konzultáciu s detským psychológom online poradne MOJRA.


Dostavte sa na konzultáciu

Akonáhle si objednáte termín konzultácie, stačí sa na ňu len dostaviť. Oznámte dieťaťu (primerane jeho veku), čo ho čaká, s kým sa bude rozprávať a prečo. Ak sa dieťa bráni konzultácii, nenúťte ho. Lepším riešením v tomto prípade je, aby ste situáciu najskôr konzultovali sami, bez dieťaťa. Počas konzultácie sa so psychológom dohodnete na najlepšom postupe a na tom, ako dieťa na všetko pripraviť.

 

Líši sa v niečom konzultácia s detským psychológom ONLINE od tej v kamennej poradni?

Online konzultácie sú úplne rovnaké ako tie osobné, len s tým rozdielom, že psychológ nie je fyzicky pri vás. Vďaka videohovoru ho však môžete vidieť a on môže vidieť vás a vaše dieťa. Postupy a terapia sú totožné s tým, s čím by ste sa stretli pri osobnej konzultácii tvárou v tvár. Jediné, čo pri online konzultácii nie je možné vykonať, je vyšetrenie formou psychotestov. Ak by tieto boli potrebné, odporučí vám psychológ vhodného odborníka.

 

Online konzultácia je diskrétna, anonymná a môžete ju absolvovať z pohodlia domova. Je časovo flexibilnejšia, takže ju môžete využiť pokojne po práci alebo počas víkendov, bez dlhých čakacích lehôt.

 

Ako si dohodnúť konzultáciu v poradni MOJRA?

 

Vyberte si psychológa

Prezrite si profily našich psychológov. Môžete si prečítať, na aké problémy sa najčastejšie zameriavajú, a hneď uvidíte najbližší možný termín konzultácie. S výberom vhodného psychológa vám pomôžeme prostredníctvom chatu, e-mailu, alebo telefonicky kontaktujte našu podporu.

 

Zvoľte typ konzultácie

Vybrať si môžete medzi e-mailovou alebo telefonickou konzultáciou (klasický telefonický rozhovor, Skype, WhatsApp, Viber a ďalšie aplikácie).

 

Objednajte sa

Na dokončenie objednávky použite jednoduchý formulár. Nemusíte sa ničoho obávať, formulár vás pekne povedie krok za krokom, takže vždy budete presne vedieť, čo máte zadať.







Práve ste čítali článok: Ako objednať dieťa k psychológovi

Komentáre

  • Zapojte sa do diskusie.
    Zadajte Váš komentár.

  • Avatar

Podobné články



Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Čo robiť ak som ako matka dala svojim deťom všetko, ale oni sa v dospelosti nevedia ozvať, nenavštevujú ma, nevolajú...

Autor: psychologická poradňa | odcudzenie v rodine | odmietnutá vlastnými deťmi, Matka je len jedna. Celé detstvo sa stará s láskou a pokorou, no v dospelosti sa jej deti odcudzia a ona zostane zranená, zmätená a odmietnutá vlastnými deťmi, ktoré vychovávala najlepšie ako mohla.Je to smutná realita, avšak mnoho rodičov prežíva podobné skúsenosti. Nepoznáme jednoduché riešenie na zodpovedanie otázky "čo robiť v takejto situácií", a nevieme ani ...

Pokračovať v čítaní

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Ako zvládať ťažké emócie s deťmi?

Autor: psychologická poradňa | Ako rozpoznávať a pomenovať emócie detí, ako pomáhať deťom vyjadrovať svoje emócie zdravým spôsobom a ako poskytovať deťom emocionálnu podporu? Deti prežívajú širokú škálu emócií, od radosti a vzrušenia až po smútok, hnev a strach. Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby vedeli, ako deťom pomôcť tieto emócie zvládnuť zdravým spôsobom. Rozpoznávať emócie, ktoré sa objavujú u detí je nevyhnutnou súčasťou ...

Pokračovať v čítaní

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka?

Autor: psychologická poradňa | Tipy psychologa Ako sa vysporiadať so stratou blízkeho človeka Strata blízkej osoby je veľmi bolestivá skúsenosť, ktorá môže ovplyvniť všetky aspekty nášho života. Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje správny alebo nesprávny spôsob smútku a každý prežíva stratu blízkeho človeka individuálne.Keď človek príde o osobu alebo niečo cenné v jeho živote, je to jednou z najťažších skúseností, ktorými si musí pre...

Pokračovať v čítaní

Psychológovia portálu Mojra.sk

Značky


Začnite meniť Váš život k lepšiemu ešte dnes!    Objednať